News Flash:

Placinta cu smantana

4 Februarie 2014
1822 Vizualizari | 2 Comentarii
Ingrediente:

Pentru aluat:
1 kg faina 000
50 g drojdie proaspata
200 g zahar
coaja de la o lamaie
4 galbenusuri
100 ml ulei
1 plic zahar vanilat
400 ml lapte proaspat
1 lingurita sare
60 g unt moale

Pentru umplutura:

1 kg smantana
350 g zahar
4 albusuri+3 oua
3 linguri gris
3-4 linguri faina
2 plicuri zahar vanilat
1/2 lingurita sare
100 g unt moale

Mod de preparare:


In laptele cald se amesteca drojdia cu 3-4 linguri de zahar si se lasa la crescut intr-un loc ferit de curent si cald. Cand si-a dublat volumul se pun pe rand galbenusurile, restul de zahar, zaharul vanilat, coaja de lamaie, sarea si se incepe framantatul adaugand treptat si restul de faina. Dupa ce s-a incorporat toata faina se continua framantatul adaugand putin cate putin din cantitatea de ulei. La final trebuie sa se obtina un aluat ferm si neted care se unge, la suprafata cu untul moale. Vasul se acopera cu film alimentar si se lasa la crescut intr-un loc ferit de curent si cald.

Cat timp creste aluatul se prepara umplutura:
Smantana se amesteca cu 150 g zahar, zaharul vanilat, sarea, ouale intregi, cele 4 albusuri batute spuma, grisul si faina.
Cand aluatul este suficient de crescut se rastoarna pe blatul uns cu o pelicula generoasa de ulei, se împarte in patru iar din fiecare parte se intinde cate o foaie dreptunghiulara. Pe foile obtinute se intinde untul moale peste care se presara zaharul ramas, apoi se ruleaza formandu-se suluri. Sulurile obtinute se aseaza unul langa altul in tava unsa cu ulei si se lasa la crescut inca 1/2 de ora. Peste placintele crescute se toarna umplutura de smantana intr-un strat cat mai uniform si se da totul in cuptorul încins in prealabil. Se coace la 180 grade pana se rumeneste uniform si trece testul scobitorii.

SFATURI:
-  ar fi bine ca tava sa fie tapetata cu hartie de copt, caz in care nu se mai unge tava.
-  placinta se portioneaza mult mai bine rece.
-  testul scobitorii inseamna ca dupa introducerea unei scobitori in aluaturi, prajituri, checuri ea iese curata, fara o pelicula de aluat.
-  optional, sulurile de placinta se pot sectiona pe mijloc, fara a se ajunge la baza lor, iar in interiorul lor se pot pune stafide ori alte fructe confiate.
-  se serveste pudrata cu zahar farin vanilat.

Reteta de placinta cu smantana ne este recomandata de Madalina Florea.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

drojdie proaspata galbenusuri lapte proaspat unt moale zahar vanilat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Check-Point-Charlie  | #289
Doamna Madalina, fiti va rog amabila si dati-ne si alte retzete de prajituri, ca par a fi foarte interesante si extrem de bune.

Cand reveniti pe acest forum !?!
Madalina  | #290
:) In fiecare zi o sa gasiti o reteta trimisa de mine. Ma bucur ca v-a placut reteta si va astept sa rasfoiti zilnic paginele acestei publicatii.
Va multumesc pentru aprecieri!
O zi senina CPC! :)
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1883 (s) | 34 queries | Mysql time :0.028273 (s)