News Flash:

Piure de cartofi cu branza si lapte - Aligot

10 Iulie 2014
17199 Vizualizari | 1 Comentarii
Aligot este un deliciu din regiunea Aubrac, in inima Masivului Central, este compus in principal dintr-un piure de cartofi – parfumat cu putin usturoi – si branza.

Secretul unei retete reusite de Aligot sta in amestecarea lenta a branzei, taiate in fasii subtiri, cu piureul, pana cand se topeste incet si capata acea consistenta „atoasa”.

Specificul acestui preparat vine din gradul de maturare a branzei alese: o varietate de munte („tomme”), proaspata, indispensabila pentru un rezultat final perfect cremos. Aligot se prepara asadar cu un sortiment celebru de branza tanara din regiunea Aveyron, Laguiole. In cazul in care se alege un Cantal tanar din Auvergne, specialitatea isi schimba numele in „truffade”, iar cartofii nu se mai fac piure.

O reteta pentru mese mari de sarbatoare care se degusta astazi peste tot in Franta! Cand branza capata consistenta „atoasa”, se serveste imediat, alaturi de un vin rosu din Garonne, cu puternice note taninoase si de fructe de padure, sau cu un rosé de tip Buzet.

Ingrediente

5 kg de cartofi (special pentru piure)
225 g de unt
15 – 20 cl de lapte
600 g de branza proaspata de munte Laguiole
2 catei de usturoi tocati marunt
piper
sare
 
Mod de preparare:

Curatati cartofii de coaja. Taiati-i in bucatele de aceeasi marime pentru a fierbe uniform. Puneti-i la fiert in apa cu sare, la foc mic, timp de 25 – 35 de minute. Verificati daca au fiert cu ajutorul unui varf de cutit (ar trebui sa intre usor).
Scurgeti bine cartofii si transfotmati-i intr-un piure omogen. Puneti piureul pe foc mic si amestecati timp de 5 minute ca sa capete o consistenta mai uscata. Luati-l de pe foc si incorporati untul maruntit. Taiati branza in felii foarte subtiri.
Incalziti laptele si apoi turnati-l, incetul cu inceptul, peste piure, fara sa puneti neaparat toata cantitatea, si amestecati pentru a obtine textura cremoasa dar care ramane totusi ferma. Adaptati cantitatea in functie de consistenta dorita. Incorporati usturoiul tocat marunt, deasupra adaugati fasiile de branza si puneti din nou cratita la foc mic, amestecand cu putere, de jos in sus. Branza se va topi incetul cu incetul si va deveni atoasa. Aligot este gata atunci cand branza s-a topit de tot. Verificati daca este suficient de asezonat si serviti.

Aligot, asocieri posibile: o carne rosie fripta in tigaie, felii de sunculita taraneasca sau carnati prajiti, carne de vanat mic.

Sugestii de vinuri ce se potrivesc cu “Aligot“:  un vin rosu din Garonne, cu puternice note taninoase si de fructe de padure sau un rosé de tip Buzot.

sursa: culinar.timpul
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aligot retete internationale retete vegetariene
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1026 viz    0 com
3182 viz    0 com
1233 viz    0 com
1464 viz    0 com
1151 viz    0 com

Comentarii (1)

Mirella Jurj  | #1256
Verificati,cred ca la reteta se pune 1,5 kg.cartofi nu 5 kg. !!!
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1551 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020381 (s)