News Flash:

Pericolul din carnea de porc

7 Decembrie 2018
487 Vizualizari | 0 Comentarii

Ciorbe, fripturi, sarmale, carnati, caltabosi si multe alte preparate. Toate sunt pe mesele romanilor de sarbatori! Insa specialistii ne avertizeaza sa avem mare grija de unde ne procuram carnea cu care vom prepara mancarea de Craciun. Daca nu suntem atenti, ne putem imbolnavi de trichineloza, o boala mortala. Sarare, afumare sau uscare a carnii nu omoara larvele de trichineloza!
Specialistii de la Directiile de Sanatate Publica ii sfatuiesc pe romani sa isi cumpere carne doar de la furnizori autorizati, din surse verificate sanitar-veterinar.

Daca totusi, sunt persoane care prefera doar carne „de la tara”, este bine sa testeze produsul chiar daca privine de la animale crescute in gospodaria proprie. AVERTISMENT IMPORTANT! Nu consumati carne de porc fara examen trichineloscopic negativ si fara sa o preparati termic corespunzator! Suntem sfatuiti sa achizitionam carne si produse de carne doar de la surse autorizate, sa testam carnea provenita din gospodaria proprie si sa nu o consumam fara examen trichineloscopic negativ si preparare corespunzatoare.

Atentie! Procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele de trichnella spiralis!

Simptomele care ar trebui sa va trimita direct la medic

In plus, la aparitia simptomelor caracteristice trichinelozei – febra, edeme faciale si ale pleoapelor, insotite de conjunctivita, dureri musculare si slabiciune, precedate sau nu de tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi) –, medicii ne recomanda sa accesam serviciile medicale in vederea tratamentului.

Omul se infesteaza cu Trichinella spiralis prin consum de carne de porc, in principal, dar si carne de cal, nutrie sau vanat (mistret, urs), ce contine larve vii sau chisturi viabile. Potrivit Aradon.ro, manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului. Exista si cazuri cu evolutie severa care pot cauza moartea prin complicatiile produse.

Cum se infesteaza porcii?

Porcii se pot infesta cu parazitul Trichinella spiralis consumand resturi de carne de porc infestata, nesterilizata, sobolani vii sau cadavre de sobolani infestati, cadavre de caini sau pisici infestate, cadavre si resturi de animale salbatice infestate vanate si pasari oferite ca hrana chiar de catre oameni. Trebuie mentionat faptul ca, atat la porc, cat si la celelalte animale mentionate mai sus boala nu se manifesta, de obicei, prin semne clinice sesizabile, iar parazitul cat si larvele acestuia nu se vad cu ochiul liber.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

carne trichineloza trichineloza boala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1563 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014864 (s)