News Flash:

Pericol la borcan - Produsul din camara care ne poate imbolnavi de cancer gastric

19 Octombrie 2018
3774 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6599 RON (+0.0013)
USD: 4.1469 RON (+0.0127)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Pericol la borcan, un aliment foarte popular in randul romanilor s-a dovedit a fi extrem de nociv. Dar acest lucru este conditionat de un aspect foarte important: daca preparatul a fost facut de dv. sau daca l-ati achizitionat din comert. Daca va preparati acasa muraturile de iarna, puteti fi linistiti, sunt foarte sanatoase si recomandate intr-o dieta echilibrata. Cele de cumparat insa s-au dovedit a fi un adevarat pericol, potrivit expertilor de la APC – Asociatia Pro Consumatori.

Castraveti din India, murati in Romania, cu solutie de dezghetare a drumurilor si metabisulfit de potasiu! Castraveti in otet cu zaharina sodica si acesulfam de potasiu! Castraveti in otet cu acid ascorbic, riboflavina si 9 lingurite de zahar! Unul din patru borcane de castraveti in otet contine solutie de dezghetare a drumurilor! Gogosari in otet cu acid citric! 8 din 10 borcane de gogosari in otet contin acid citric! Unul din 4 borcane de gogosari in otet contine solutie de dezghetare a drumurilor! Ardei capia copti, in otet, cu solutie de dezghetare a drumurilor si zaharina! Unul din doua borcane de ardei capia copti, in otet, contine solutie de dezghetare a drumurilor! 3 din 10 borcane de ardei capia copti, in otet, contine zaharina! Sfecla rosie, in otet, cu arome si zaharina! Salata de sfecla rosie, in otet, cu acid citric si solutie de dezghetare a drumurilor! Varza tocata, murata, cu acid citric si acid ascorbic! Pepene murat cu acid lactic!

Asociatia Pro Consumatori (fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania – APC Romania, infiintata in anul 1990), organizatie de utilitate publica, membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor, a analizat continutul a 52 marci de muraturi, comercializate in marile structuri comerciale. Acest studiu face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”. APC nu este finantata de statul roman!

Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat sa faca achizitii in cunostinta de cauza pentru familiile lor. Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu. Expertii APC au analizat continutul a 20 marci de castraveti in otet sau cu saramura, 11 marci de ardei capia copti, in otet, 5 marci de gogosari in otet si alte 16 marci de muraturi (gogonele in otet, pepene murat, conopida in otet, salata asortata de legume in otet, salata de sfecla rosie in otet, varza tocata murata, ciuperci murate.

Ingredientele regasite in compozitia sortimentelor de muraturi analizate sunt urmatoarele: apa, sare, zahar, ardei gras rosu, ardei paprika, ardei de Jamaica, ardei iuti, ceapa, varza alba, pepene, ghebe, ciuperci, gogonele, mere, pastarnac, piper boabe, marar, morcov, usturoi, boabe de mustar, otet din vin, otet din cereale, otet din alcool, otet din vin alb, otet din porumb, sirop de glucoza-fructoza, verdeata, seminte de coriandru, plante aromate, foi de dafin, frunze de telina, cimbru, coriandru, ienibahar.

Cele mai frecvente modificari ale produselor supuse conservarii si pastrarii se refera la schimbarea caracteristicilor fizice (de forma si senzoriale, ale structurii), producerea de reactii si substante de reactie (gaze, lichide), pierderea de umiditate si substante utile, dezvoltarea de medii cu elemente microbiene daunatoare sau chiar folositoare (bacterii, mucegaiuri, ciuperci) etc.

Metodele de conservare industriale sunt considerate acelea care presupun tehnica si resurse ce depasesc conditia bucatariei unui menaj. De regula, sunt sigure impotriva riscurilor de intoxicare, dar nu se bucura de increderea consumatorilor informati, care stiu ca multe din aceste metode implica si principiul adaugarii substantelor de protectie (aditivi), motiv pentru care sunt suspectate de riscuri pe termen lung.

Mai mult, in afara de folosirea aditivilor, se stie ca in industria alimentara se folosesc si trucuri tehnologice menite sa creasca randamentele, productivitatea si profitul. Daca se mai ia in calcul si faptul ca nu exista certitudinea faptelor si a calitatii declarate, totul inclina in favoarea optiunii pentru conservele de casa.

In cele 52 de produse analizate s-au identificat 10 tipuri de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: clorura de calciu, acid citric,acid lactic, acid ascorbic, acid acetic, riboflavina, zaharina sodica, acesulfam de potasiu, metabisulfit de potasiu, metabisulfit de sodiu si arome.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1886 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013635 (s)