News Flash:

Pastrav cu praz si vin (reteta dintr-un sat sters de pe harta lumii)

20 Iulie 2017
1071 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6490 RON (+0.0016)
USD: 3.8160 RON (+0.0095)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
O dimineata sprintena si masa plina cu bucate! In strachina de lut si pe tipsie asezate! Iar daca esti in cautare de oale, farfurii si cani de apa, pe roata de olar lucrate, da o fuga in satul gorjenesc zis Galesoaia. Mai e acolo un mester care stie-a face vase de lut... cu vino-ncoace. El stie-a modela povesti in huma... si-a face pasarea sa cante in buza ulcelelor cu vin. Care vin, cuvene-se a fi adus la masa alaturi de bucate. Acolo, in cuhnia gorjeneasca, gatim azi pastrav la cuptor, cu mere, praz si... vin. E neobisnuita-asocierea, dar cu atat mai mult va fi gustoasa.

Dar mai 'nainte de-a afla reteta, vreo doua vorba sa va spun despre olarul amintit. Fiu de olar, din sat de vrednici modelatori in lut, Ion Retezeanu a crescut acolo, intre oale, strachini, vise, cu mainile-i micute netezind copilaria. Din asezarea odinoara plina de mesteri azi numai el lucreaza-n dorul unui trecut care nu vrea sa plece. Caci nu doar mesterii de-alt'dat, dar satul insusi e disparut azi de pe harta lumii. Mesterul se-ntoarce, an de an, in vatra satului batran sa-si ia de-acolo lutul, inspiratia, vigoarea...

Citeste si Tare bune mi-au iesit! Crochete de peste la cuptor - Aurii, tare apetisante

Dar sa ne-ntoarcem la reteta noastra.
In tipsie vom aseza intai de toate prazul si merele-n felii taiate. Apoi ne ocupam de peste. Curatat, spalat, uscat. Pudrat cu sare si piper. Se-asaza-n asternutul tavii. Se toarna vinul, cu masura. Sa fie alb si sec. Atat se cere. Se-acopera c-un aluat de paine, subtire, lipindu-se de marginea tipsiei. Cuptorul dinainte incalzit primi-va tava ca pe o ofranda.
In douaj'de minute, ar trebui sa fie gata. Copt in sucu-i amestecat cu vin de tara. Se scoate tava. Painea aurie se despica de-a lungul, lasand aburul sa iasa. Se scoate pestele pe farfurie, coaja de paine se asaz-aproape, iar sosul se mai lasa ca sa fiarba, ingrosat bine cu smantana si aromat cu patrunjel.
Reteta nu-i usoara, dar nici grea. Si merita gustata pe-ndelete. Pe maine, deci, sa-mpartasim retete cu secrete.

preluat de pe antena satelor
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

galesoaia reteta tipsie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1780 (s) | 34 queries | Mysql time :0.016142 (s)