News Flash:

Panettone - o reteta pentru sarbatori

9 Decembrie 2014
3446 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

Pentru aluat:
550 gr faina integrala
1 ou mare + 1 albus mare
1 pachet drojdie uscata
4 linguri apa calda
1/4 lingurita zahar granulat
6 linguri unt, topit
4 linguri lapte
75 gr zahar
1 lingurita unt
1/2 lingurita sare
2 linguri nuci de pin
2 lingurite zahar granulat

Pentru fructele marinate:
1/3 cana cirese confiate
1/3 cana stafide galbene
1/3 cana caise confiate tocate bucatele (cam cat o stafida)
1/4 cana vin triplu sec, sau lichior de portocale

Mod de preparare:

Mai intai adauga fructele confiate intr-un bol incapator si adauga peste acestea vinul sau lichiorul de portocale. Lasa-le sa stea la marinat minim o ora. Scurge apoi fructele si pastreaza doua lingurite de vin/lichior.

Prepara apoi aluatul. Intr-un bol maricel dizolva drojdia, cu 1/4 lingurita zahar granulat in 4 linguri apa calda. Las-o sa stea asa 5 minute. Adauga 75 grame faina cu untul topit, laptele, zaharul, sarea si ou. Amesteca totul bine si adauga inca 75 grame faina si albusul de oua. Amesteca totul bine si adauga drojdia. Mai amesteca totul timp de un minut. Incorporeaza apoi fructele marinate, mugurii de pin si adauga treptat restul de faina.

Adauga aluatul intr-o cratita mare, unsa cu unt, pentru a nu se lipi. Acopera vasul cu un prosop si lasa-l la caldura pentru a se dospi, timp de o ora.

Intre timp preincalzeste cuptorul la 180 grade C si unge doua forme rotunde cu unt. Preseaza aluatul cu mana penttru a se lasa si imparte-l in doua bucati egale. Adauga cozonacul in cele doua forme si lasa-l din nou sa creasca, minim 30 minute.

Coace cozonacii la foc potrivit timp de 30 de minute sau pana cand devine auriu. Pentru a verifica daca s-au coapt, introdu o scobitoare in cozonaci. Daca scobitoarea iese curata, inseamna ca acestia sunt coapti. In schimb, daca pe scobitoare observi urme de coca, mai las-i la cuptor timp de 5 minute apoi repeta testul scobitoarei.

Cand sunt gata scoate-i pe un tocator si lasa-i sa se “odihneasca” 5 minute, apoi scoate-i din forma si lasai sa se raceasca. Amesteca cele doua lingurite de vin sau lichior pastrate cu o lingutita unt topit si cu ajutorul unei pensule unge cozonacii. Presara deasupra zahar granulat.

sursa: acasa
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

panettone retete italiene retete craciun revelion prajituri cozonac
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1591 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020086 (s)