News Flash:

Paine de casa din faina integrala de grau si dovleac

7 Februarie 2014
2754 Vizualizari | 0 Comentarii
Aceasta paine de casa indulcita cu miere este foarte nutritiva si delicioasa. Semintele si taratele de grau din faina integrala furnizeaza cantitati semnificative de fibre si vitamina E, care se pierd in procesul de fabricare a fainii albe.
Painea de casa din faina de grau integral are gust de cereale, spre deosebire de cea preparata din faina alba. Pentru a coace aceasta paine, puteti folosi faina speciala pentru aluaturi. Cele mai bune paini se obtin din faina cu continut crescut de proteine, care contin intre 12 si 14 grame proteine per cana de faina. De asemenea, se poate folosi si o combinatie de diferite tipuri de faina cu un continut proteic de 14 grame per cana. Verificati valorile nutritive inscrise pe ambalaj, pentru a afla cate grame de proteine contine faina.
Faina se pastreaza intr-un vas inchis etans, la temperatura camerei. Astfel, rezista chiar si sase luni. Avand un continut mai mare de grasimi, faina integrala poate rancezi mai repede, de aceea trebuie pastrata in frigider. Astfel, se mentine sase luni. In congelator, rezista chiar un an. Faina rece trebuie adusa la temperatura camerei inainte de a o folosi pentru a face painea.


Ingrediente:

3 1/2 cani faina din grau integral
3 1/4 cani faina alba
2 linguri drojdie uscata
2/3 cana lapte degresat
1/2 cana apa
1/2 cana miere
2 lingurite sare
2 oua mari, batute usor
1 1/2 cana piure de dovleac
2 linguri ulei de masline
2 legaturi ceapa verde, tocata mare
2 lingurite rozmarin proaspat tocat
1 cana seminte de floarea soarelui decojite, fara sare

Mod de preparare:


Intr-un castron mare, se amesteca faina din grau integral cu trei cani de faina alba. In alt castron, se combina trei cani din amestecul de faina cu drojdia.
Intr-o cratita potritivita, se incalzesc laptele, apa si mierea (40 - 46 grade C). Se adauga amestecul cu drojdie. Se pun sarea si ouale. Se amesteca 30 de secunde cu un mixer, la viteza minima, avand grija ca paletele sa ajunga la fundul vasului. Se amesteca apoi la viteza maxima, timp de 3 minute.
Se adauga dovleacul, uleiul, ceapa, rozmarinul, semintele de floarea-soarelui si restul amestecului cu faina, pana se omogenizeaza bine aluatul.

Se pune aluatul pe suprafata de lucru pe care s-a presarat faina. Se framanta aluatul timp de 6-8 minute, pana devine elastic si nu mai are cocoloase; se adauga cate putina faina, pentru ca aluatul sa nu devina lipicios. Se face o bila din aluat. Se pune intr-un castron uns cu putin ulei. Se intoarce aluatul, pentru a se acoperi pe toate partile cu ulei.
Se acopera lejer cu folie de plastic. Se lasa sa creasca circa o ora, intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul.
Se rastoarna aluatul pe o suprafata unsa cu putin ulei. Se imparte in doua. Se lasa sa se odihneasca 10 minute.
Se ung cu ulei doua tavi pentru paine, cu dimensinile de circa 23 x 13 cm. Se formeaza din cele doua bucati de aluat doua paini. Fiecare paine se pune in cate o tava. Se acopera cu folie de plastic si se lasa sa creasca intr-un loc caldut, timp de 50 minute, pana isi dubleaza volumul.

Se incinge cuptorul la 190 de grade C. Se coc painile la cuptor timp de 30 de minute, pana cand suna a gol atunci cand sunt batute usor cu degetul. Se rastoarna pe un gratar de sarma si se lasa sa se raceasca.

O alta reteta de paine de casa, puteti gasi aici: http://www.bucatarulpriceput.ro/reteta-paine-de-casa.html
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

retete paine retete aluat retete culinare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1661 (s) | 34 queries | Mysql time :0.029405 (s)