News Flash:

Paine de casa

22 Iunie 2012
3338 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

Primul aluat:

400 g faina 00
4 g drojdie proaspata (sau 2 g drojdie uscata)
175 g apa

Al doilea aluat:

40 g faina 00
4 g zahar
55 g apa
7 g sare

Mod de preparare:

In apa la temperatura camerei, dizolvam cele 4 g de drojdie. Adaugam apoi faina cernuta si framintam timp de 3-4 minute. Vom obtine un aluat destul de tare si cam urit, deci nu e un aluat obisnuit. Acoperim vine vasul in care avem aluatul si lasam la dospit ccca 16-20 de ore, dar nu mai putin de 16 ore.
A doua zi, adica dupa ce au trecut cele 16-20 de ore, dizolvam zaharul in apa (tot la temperatura camerei), adaugam biga si faina, framintam bine cca 6 minute, apoi adaugam sarea si continuam framintarea timp de 7 minute.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru, ii dam forma unei mingiute, acoperim cu un prosop si-l lasam la odihnit timp de 10 minute.
Cu ajutorul sucitorului/melesteului/facaletului din dotare, daca nu aveti, folositi cu incredere o sticla si ca sa ma repet din sticla, spalata si stearsa bine de apa, intindem frumusel aluatul si-l indoim in patru parti. Adica, indoim intii ambele capete spre interior bineinteles, adica sa se intersecteze la mijlocul foii de aluat, apoi indoim din nou ca si cum am inchide aluatul ca pe o carte, apasam un picut aluatul, il acoperim cu un prosop si-l lasam asa timp de 10-15 minute. Repetam operatiunea intins aluatul si indoit in patru, inca de doua ori, cu timp de odihna de 10-15 minute. Acum dam forma de mingiuta aluatului, ungem cu un pic de ulei, acoperim cu o folie transparenta si un prosop de bucatarie si-l lasam la dospit timp de 20-30 de minute.
Acum impartim aluatul in 8 bucati de cca 80 g una, formam mingiute micute, iar apoi luam pe rind fiecare mingiuta, o strivim cu mina, asa ca pe o turta, aducem spre interior cele patru parti, stringem aluatul cu degetele, intoarcem cu partea indoita in jos si formam o mingiuta.
Presaram un pic de faina peste mingiute, acoperim cu folie transparenta si deasupra prosopul, apoi lasam din nou la dospit timp de 30 de minute.
Daca avem in instrument pentru taiata merele, luam cate o mingiuta/biluta si dam forma de floricele, strivind cu forma respectiva bilutele , fara a le taia de tot ca pe mere. Luam aluatul in mina, le rasturnam cu forma taiata in jos, presaram un pic de faina si le acoperim din nou cu folie si prosop. Lasam la dospit cca o ora. Preincalzim cuptorul la 250 de grade si punem o tigaita cu apa in cuptor. Cand acesta este cald si apa fierbe, intoarcem piinitele cu partea cu model in sus, le asezam in tava tapetata cu hirtie de copt si bagam in cuptor piinitele, timp de 15-20 de minute. Primele 10 minute stropim de multe ori cu apa cuptorul, apoi in ultimele 5 minute scoatem tigaita cu apa din cuptor si coboram temperatura cuptorului la 200 de grade.
Paine de casa recomandata de Daniela
.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

faina 00 drojdie apa zahar sare prosop folie transparenta tigaita cuptor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1663 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028174 (s)