News Flash:

Obiceiuri si traditii de Sanziene

23 Iunie 2014
2051 Vizualizari | 0 Comentarii
In ziua de 24 iunie a fiecarui an bisericesc, Biserica Ortodoxa face pomenirea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, cunoscuta in popor si cu denumirea de Dragaica sau Sanziene.

Sanzienele sunt, in mitologia romaneasca, zane bune din clasa ielelor dar care atunci cand nu le este respecata sarbatoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zane rele.

Sanzienele au si diferite simboluri: flori de scaieti, tunse de puf, sunt atarnate peste noapte de streasina si, dupa cat creste puful dimineata, se stabileste norocul celor care infaptuiesc datina.

Noaptea de Sanziene este si o mare sarbatoare a dragostei, iar obiceiurile populare abunda in superstitii care inca se mai practica. Una dintre traditiile respectate si astazi la sate este impletirea coronitei care se arunca apoi pe acoperisul casei.
 
Se spune ca in functie de semnele pe care Sfintele le lasa in timpul noptii pe flori, ele vor sti cand se vor casatori. Astfel, daca jerbele se opresc pe acoperis, este semn ca va avea loc o nunta curand, iar daca vor cadea pe pamant, ursitul sau ursita vor mai trebui asteptati.

La randul lor, baietii preferau o procedura pe cont propriu: ei asezau un fir de Sanziana in fereastra, asteptand apoi semnele lasate in timpul noptii. Ei aflau astfel daca se vor casatori in acel an, insa, daca trei ani la rand nu primeau niciun semn, acestia nu aveau ursita.

Fetele care vor sa afle numele viitorului sot trebuie sa ia un vas cu apa proaspata in care pun 23 de picaturi de ceara de la o lumanare rosie. Pe marginea apei ceara se va aduna, iar fetele vor afla initialele formate in apa, ce vor dezvalui numele ursitului.

În acelasi scop, fetele nemaritate isi pun flori de sanziene sub perna pentru a-si visa viitorul sot.

sursa: a1
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

traditii sanziene obiceiuri dragaica obiceiuri sanziene
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1564 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013248 (s)