News Flash:

Obiceiuri culinare de Boboteaza

5 Ianuarie 2012
9295 Vizualizari | 0 Comentarii
Prajitura de Boboteaza
Marile sarbatori de peste an aduc cu sine o serie de obiceiuri culinare, mai mult sau mai putin cunoscute. De Boboteaza, spre exemplu, se obisnuieste ca gospodinele sa pregateasca piftie de porc, carnati, sarmale, carne fripta etc. Piftia de porc aminteste de ingheturile Bobotezei.
Ca desert se pregatesc niste lipii, din aluat de cozonac si unse cu smantana si oua. Acestea amintesc de turtele facute de Maica Precista pentru Iisus Hristos in timpul Fugii in Egipt. In afara de lipii, pe masa se mai pun cozonac si prajituri. Citeste aici reteta Piftie de porc.

De asemenea, se obisnuieste ca pe masa din Ajunul Bobotezei sa se puna 12 feluri de mancare, conform site-ului crestinortodox.ro: coliva (grau pisat, fiert, indulcit cu miere si amestecat cu nuca pisata), bob fiert, fiertura de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, bors de "burechiuse" sau "urechiusele babei" - bors de fasole alba in care se fierb coltunasi mici, umpluti cu ciuperci, ce au colturile lipite in forma de urechiuse -, bors de peste, peste prajit, "varzare" - placinte de post umplute cu tocatura de varza acra -, placinte cu mac etc. Citeste aici reteta de Mancarica cu prune afumate. Iata reteta de Varzare.

Conform altor obiceiuri, de Boboteaza si de Sfantul Ioan, pe 7 ianuarie, se consuma carne de porc si placinta cu mere si se bea vin rosu. Citeste aici reteta Placinta de mere.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sarbatori boboteaza carnati sarmale carne fripta lipii smantana oua
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2262 viz    0 com
1527 viz    0 com
2357 viz    0 com
1965 viz    0 com
2015 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1545 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011443 (s)