News Flash:

”Nu renunta la carne!” Un medic oncolog spune adevarul despre imbolnavirea de cancer

22 August 2019
549 Vizualizari | 0 Comentarii

Boala secolului, numita cancer, a crescut considerabil numarul deceselor anuale, la nivel mondial. In Romania, marea problema este depistarea in stadiu aproape final a maladiei, cand tratamentele nu-si mai au rostul, iar pacientii ajung direct la chimioterapie si citostatice.

Fie ca vorbim de cancer de san, de prostate, pulmonar sau de piele, boala are stransa legatura cu stilul de viata, spun medicii. Un oncolog turc sustine ca s-au format numeroase mituri in jurul acestei maladii a secolului XII, printre care faptul ca a renunta la carne ar preveni aparitia cancerului.

“Cancerul este o boala destul de imprevizibila. Ceea ce stim cu siguranta este ca un diagnostic timpuriu creste sansa la viata: in cazul tumorilor la san, de exemplu, avem o rata de supravietuire de 90% daca le depistam devreme, in cazul cancerului de prostata, peste 99%, iar in cancerul de plaman, 70%”, spune medicul oncolog turc Ozlem Er, conform doctorulzilei.ro.

Specialistii vorbesc de stilul de viata nesanatos
Alcoolul, fumatul, alimentatia si sendentarismul sunt probleme tot mai des intalnit la oamenii de toate varstele. Potrivit medicilor, cancerul poate fi provocat si de excese.

“Genele sunt responsabile pentru 50% dintre diagnostice, in timp ce factorii de mediu sunt vinovati pentru cealalta jumatate. Asa ca un stil de viata sanatos scade riscul aparitiei cancerului cu 50%. Cum putem face asta? Prin interzicerea fumatului si scaderea numarului de fumatori, in primul rand. Apoi, consumul de alcool trebuie redus. Exercitiile fizice de 3-4 ori pe saptamana, plimbarile lungi de peste 30 de minute si o dieta echilibrata cu fructe si legume ne apara de cancerele asociate cu stilul de viata si alimentatia. Bineinteles, nu trebuie sa neglijam nici protectia solara”, recomanda oncologul Ozlem Er, potrivit sursei citate.

Renuntarea la carne este un mit, spun medicii oncologi
“Bolnavii de cancer au nevoie de proteine din peste, pui, carne rosie. Dar auzim des pacienti care ne spun ca ei nu mananca deloc carne, pentru ca astfel hranesc celula canceroasa. Trebuie sa stie ca pot manca orice, daca nu exista restrictii alimentare impuse de alte afectiuni precum diabetul sau bolile cardiovasculare. Bineinteles, ca dieta trebuie sa contina si vegetale, 5 portii de fructe si legume pe zi fiind optim”, recomanda specialistul.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1610 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013864 (s)