News Flash:

Noua reteta de mici romanesti

5 Iunie 2013
3481 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6663 RON (+0.0073)
USD: 4.0270 RON (+0.0049)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Orice fel de carne, bicarbonat de sodiu, carmin si sase conservanti. Aceasta este retea mititeilor pe care producatorii romani vor sa-i prepare la nivel industrial. Au nevoie insa de acordul Comisiei Europene. Prima discutie pe tema legalitatiii ingredientelor din mititei va avea loc maine, 6 iunie.

Ingredientul numarul unu al gratarelor de succes din Romania, micul produs la nivel industrial, era sa devina incepand cu 1 iunie istorie, dupa ce un Regulament European (nr. 11292011) interzicea folosirea bicarbonatului de sodiu in produsele alimentare. Mai precis, conform Regulamentului "numai aditivii alimentari inclusi in lista Uniunii care figureaza in anexa II la Regulamentul (CE) nr 1333/2008 pot fi introdusi pe piata si utilizati in produsele alimentare in conformitate cu conditiile de utilizare specificate in regulament". Or bicarbonatul, un ingredient de baza in prepararea micilor, nu se afla pe aceasta lista.

Interdictie  pentru mai multe produse

De altfel, intrarea in vigoare a Regulamentului European ar putea afecta productia tuturor alimentelor care au ca ingredient bicarbonatul de sodiu, dar si carminul, care este un colorant des folosit in industria alimentara. Numai vanzarile de mici, unul dintre cele mai cautate produse din carne proaspata procesata din Romania, se cifreaza la aproximativ 50 de milioane de euro anual.

ISTORIA. De unde vin problemele

Intreaga situatie s-a creat pentru ca Ministerul Sanatatii nu a trimis la timp catre Bruxelles o lista cu aditivii alimentari pe care producatorii locali doresc sa ii foloseasca in productia industriala. Lista ar fi trebuit sa ajunga in capitala Europeana in urma cu doi ani. "In Regulamentul care a intrat in vigoare la 1 iunie este o lista cu aditivi alimentari permisi (de catre CE n.red). Romania nu a solicitat la timp includerea aditivilor pentru mici. Ulterior (in urma cu cateva luni n.red) am discutat cu Comisia si am convenit, in conditiile in care exista si alte state care nu au inclus in anexa anumiti aditivi pe care ii folosesc, sa se discute ca organismul european care se ocupa de industria alimentara pentru a colecta de la fiecare stat in parte lista de aditivi. Noi avem pe lista patru aditivi : bicarbonatul de sodiu, carminul, un conservant si un antioxidant", a declarat pentru ECONOMICA.NET Achim Irimescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.

Potrivit acestuia, statele aflate in aceasta situatie, printre care si Romania, au depus listele cu aditivi propusi pentru aprobare pana pe 15 mai, urmand ca pe 6 iunie sa aiba loc o reuniune a Comitetului  care se ocupa de aceasta problema in cadrul caruia se va decide ce aditivi vor fi acceptati. "Daca acesti aditivi vor fi acceptati, se va adopta un amendament la Regulament cu aceasta completare", a mai explicat oficialul.

Pana la o decizie finala a Bruxelles-ului, producatorii romani pot include in produsele lor, fara a risca vreo sanctiune, toti cei patru aditivi in discutie.

Micii pe lista produselor traditionale

Tot pentru a salva micii romanesti de la disparitie, Guvernul a anuntat la inceputul lunii trecute ca va face demersuri pentru ca produsul “mititei” sa fie introdus alaturi de Burger ?i carnatul spaniol chorizo in categoria produselor tradi?ionale care nu sunt supuse noilor reguli ale UE. "Cu ocazia grupului de lucru care va avea loc in data de 2 mai, in cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului Romaniei va transmite solicitarea formulata de catre Asocia?ia Romana a Carnii (ARC) ca re?eta produsului mititei sa fie inclusa pe lista re?etelor tradi?ionale. Reprezentan?ii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor in lista produselor tradi?ionale ?i considera ca aceasta ?i orice alte masuri care trebuie luate, reprezinta o solu?ie corecta ?i normala, sus?inuta ?i de reprezentan?ii industriei producatorilor de carne. Autorita?ile romane vor lua toate masurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul Romaniei. Men?ionam ca discu?ia de la nivelul Uniunii Europene se refera numai la micii produ?i industrial", anunta un comunicat al Guvernului datat din 2 mai.

Ce a raspuns Bruxellesul

O zi mai tarziu dupa anuntul Guvernului, Comisia Europeana a dat un raspuns cu privire la bicarbonatul de sodiu din micii romanesti. "Bicarbonatul de sodiu sau E 500 nu este si nu a fost niciodata autorizat in prepararea carnii, inclusiv in cazul 'mititeilor'. In noua lista a aditivilor alimentari pentru UE, folosirea autorizata a acestora este prezentata in conformitate cu categoriile de alimente la care ei pot fi adaugati. Noua lista este bazata pe autorizatiile acordate in conformitate cu vechile directive si va intra in vigoare de la 1 iunie", declara  Frederic Vincent, purtator de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg.

Potrivit acestuia, daca industria carnii foloseste aditivi, care sunt esentiali pentru ei (mititei - n.r.), este necesara depunerea unei cereri de autorizare. "Folosirea aditivilor este analizata de la caz la caz si daca aceasta respecta conditiile prevazute in legislatia privind aditivii alimentari, Comisia Europeana va propune autorizarea lor. In cazul concret al folosirii E 500 in 'mititei', folosirea aditivilor in acest produs traditional pare acceptabila, dar procedurile vor trebui respectate', a mai precizat purtatorul de cuvant al executivului comunitar.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a explicat ca va exista in regulamentul european o exceptie pentru ingredientele care se regasesc in micul romanesc. Ministrul a mai spus ca asociatiile din domeniu vor incepe procesul de atestare a micului ca produs traditional romanesc. "Acest proces va dura in jur de trei luni si dupa aceea nu cred ca va mai fi niciun fel de problema", a afirmat ministrul.

Ce se mai respecta din reteta originala de mici?

Reteta de mici trimisa la Bruxelles nu este 100% conforma cu cea originala, ce dateaza din 1920 si despre care vorbeste pentru prima data un bucatar de la celebrul restaurant bucurestean Carul Cu Bere. Conform retetei originale, micul era produs din carne de vita (dar era permisa si carnea de oaie si cea de porc), bicarbonat de sodiu, zeama de lamaie si diverse condimente. Acum, producatorii romani vor sa obtina titulatura de "produs traditional" pentru un mic facut ca in 1920, dar la care se adauga carmin (un colorant) si alti 6 conservanti si acidifianti, care ajuta ca produsul sa aiba un termen mai mare de valabilitate, potrivit unor surse din piata.

De altfel, dupa 1990 cand industria alimentara s-a dezvoltat, iar producatorii au trebuit sa vina cu retete cat mai ieftine, in mici s-au adaugat si coloranti (carminul), diversi aditivi alimentari, iar, in diverse proportii, carnea a fost inlocuita de unii de soia.

Piata locala a micilor s-a ridicat anul trecut la apropximativ 22.000 de tone, din care 72% a fost acoperit de vanzarile din retailul modern. Jumatate din piata este acoperita de marcile private si de bran­du­rile mici, locale sau regionale, iar restul este impartit intre cinci jucatori mari: Doly-Com, Aldis, Diana, Cris-Tim si Angst.

sursa: economica
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

comisia europeana daniel constantin industria alimentara doly-com
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1820 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031268 (s)