News Flash:

Nordic Food Lab - laboratorul unde se descopera noi arome si gusturi

11 Octombrie 2013
1273 Vizualizari | 0 Comentarii
Daca Ferran Adria si-a anuntat deja intentiile cu ElBulli Foundation, nu este singurul care cauta sa dezvolte arta culinara si sa o duca spre stiinta. Echipa de la Nordic Food Lab e deja cu un pas inainte si face primele incercari in materie de noi arome si gusturi. Rezultatele sunt surprinzatoare.

Intr-o ambarcatiune ancorata in Copenhaga, in fata restaurantului Noma, gastronomia se transforma in stiinta. Este locul unde isi desfasoara activitatea Nordic Food Lab. Adica, o echipa de bucatari priceputi si oameni de stiinta, care cauta un mod mai sustenabil, mai placut si mai delicios de a manca si de a pastra bunatatile din natura.

Nordic Food Lab a fost creat de cei doi fondatori ai restaurantului Noma - Rene Redzepi si Claus Meyer, in 2009, pentru a modela cultura culinara Nordica. Laboratorul colaboreaza cu univeristati, producatori si alti factori importanti din industrie pentru a extinde orizontul intregii comunitati culinare.

Nordic Food Lab e ca un laborator de chimie combinat cu bucataria unui restaurant de lux. Rafturile sunt pline cu recipente in care sunt tinute extracte, infuzii, ierburi aromatice, ceaiuri, plante si flori conservate, deshidratate sau transformate in pulberi fine. La Nordic Food Lab echipa face experiemnte si cercetari fundamentale pentru descoperirea de noi gusturi si arome si tehnicile care sa le duca la perferctiune.

Desi e la doi pasi de unul dintre cele mai renumite restaurante din lume – Noma lui Rene Redzepi, sarcina laboratorului nu este sa creeze noi feluri de mancare pentru acesta. Scopul pentru care echipa de aici lucreaza este unul mult mai mare si mai important: acela de a aduce sustenabilitate culturii culinare, ceea ce nu ar putea fi realizat intr-un restaurant.

Descoperirile pe care le fac bucatarii si cercetatorii sunt impartasite, gratuit, tuturor celor care vor sa puna baza unei bucatarii nordice adevarate. De exemplu, unul din preparatele pe care incearca sa le desavarseasca este facut din resturi de la piata de peste folosite pentru a pregati un sos bogat de peste fermentat similar cu cel pe care romanii il foloseau acum doua mii de ani.

Iar acesta este unul din preparatele putin socante pe care echipa le propune. Intre cele testate si prezentate pe site-ul lor sunt si albine coapte, furnici pe bat sau chevice cu larve de albine. Pentru fiecare dintre ele exista o justificare perfect argumentata stiintific care sa ne convinga ca sunt cea mai buna alegere.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1887 (s) | 34 queries | Mysql time :0.030186 (s)