News Flash:

Nici nu-ti vine sa crezi ca sunt de post, asa de bune ies - Chiftele manastiresti, facute din fasole

2 August 2017
3648 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7612 RON (+0.0011)
USD: 4.2560 RON (-0.0195)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Tot mai multe persoane cauta beneficiile sanatoase ale unei diete bogate in alimente bazate pe plante. Si desi multe dintre noi nici nu ne inchipuim renuntand la meniurile cu carne, poate ca din cand in cand ar trebui sa incercam si fara. Specialistii spun ca poate face minuni!
Chiar daca nu suntem in perioada unuia dintre posturile importante tinute de crestini, tinand insa cont ca regimul vegetarian a capatat, in ultimii ani, o raspandire semnificativa, ne-am gandit sa va prezentam o reteta speciala, fara carne, dar deosebit de gustoasa.

Citeste si Uite cum fac negresa de post dupa reteta bunicii

Reteta este mai putin intalnita in cartile de bucate (care raman preponderent axate pe ingredientele de origine animala), dar este des preparata in manastiri si in familiile ortodoxe din nordul Moldovei. Este vorba despre preparatul numit „chiftele din fasole boabe cu garnitura din orez”, asa cum se regaseste el in volumul „Mancaruri si dulciuri de post”, publicat de prezbitera Garoafa Coman in anul 1994, la Editura Bizantina. Este de adaugat ca volumul are binecuvantarea arhimandritului Sofian Boghiu, egumenul manastirii Antim din Bucuresti, asa ca reteta nu este doar in masura a fi pe placul vegetarienilor, ci poate satisface, cu siguranta, si exigentele crestinilor-ortodocsi practicanti, deprinsi cu asprimea posturilor. Mai mult decat atat, indraznim sa spunem ca preparatul este si pe gustul carnivorilor, caci are o savoarea aparte (numai cine a gustat poate sa inteleaga cu adevarat), de nici nu zici ca mancarea este facuta doar din legume si cereale.

Ingrediente (pentru 4 portii):


2 cani de fasole boabe
2-3 felii de franzela
O cana de orez
O ceasca de ulei
Doua cepe
5-6 catei de usturoi
Un morcov

Citeste si Cu aluat de post - Placinta americana cu mere si scortisoara

Un pastarnac
Doua frunze de dafin
O legatura de marar
O legatura de patrunjel
50 grame de faina
Sare, cimbru (dupa gust)

Mod de preparare:

Se fierbe fasole dupa procedura obisnuita. Dupa ce se schimba prima apa, se pun morcovul, pastarnacul si ceapa, evident tocate. Se adauga cele doua frunze de dafin si se sareaza dupa gust. Cand fasolea este bine fiarta se scurge de zeama (Atentie! Nu aruncati zeama, pentru ca o sa va trebuiasca) si, intr-un bol, se adauga painea (inmuitata cu ceva zeama de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar si mararul si patrunjelul tocate. Se amesteca bine compozitia, apoi se da totul prin masina de tocat (sau la un blender, cine are). Compozitia se modeleaza apoi sub forma de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (daca le faceti plate, caz in care grosimea trebuie sa fie de cam un centimetru).

Chiftelele se dau prin faina si se prajesc in uleiul foarte bine incins. Din restul de zeama ramasa de la fiertul fasolei se prepara o garnitura din orez. Proportia ar fi de trei cani de zeama la o cana de orez. Modul de preparare al orezului este cel standard, cu specificatia ca, dupa ce s-a fiert (nu uitati de sare!) este recomandat sa-i puneti marar din belsug. Cel putin asa sustine prezbitera Garoafa Coman, care indica si faptul ca mancarea este infinit mai buna daca orezul este servit rece.

preluat de pe ortodoxia
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alimente citeste si sofian boghiu orez pastarnac patrunjel faina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1793 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023328 (s)