News Flash:

Mucenici moldovenesti cu miere si nuca

7 Martie 2019
1255 Vizualizari | 0 Comentarii

Crestinii ortodocsi ii sarbatoresc pe Sfintii 40 de Mucenici, soldati romani care pentru credinta lor au fost omorati in vremea imparatului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola. In ziua Mucenicilor, in credinta populara, se deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac, in cinstea sfintilor, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, mucenicii, numiti sfintisori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. Iata cum se prepara muncenicii moldovenesti.

Ingrediente:

  • 1 kg de faina
  • 450 ml de lapte
  • 50g drojdie proaspata (sau 2 pliculete de drojdie uscata)
  • 3 oua
  • 125 g zahar
  • 75 g unt
  • coaja de la o lamaie
  • 1 esenta de vanilie

Pentru ornat:

  • 250 ml de apa
  • o jumatate de cana de zahar
  • coaja de lamaie sau de portocala
  • o lingurita de esenta de rom  

Pentru sirop:

  •   200g de miere
  •  200 g nuca macinata pentru presarat deasupra mucenicilor

Mod de preparare:

Se face maiaua inmuind drojdia cu putin lapte, apoi adaugand o lingurita de zahar si 2 linguri de faina. Se amesteca totul bine si apoi se lasa deoparte pentru un sfert de ora. Dupa ce a crescut, peste maia se adauga faina, ouale si zaharul. Se adauga laptele in timp ce framantam, putin cate putin, pana obtinem un aluat omogen. Se adauga untul la temperatura camerei (in loc de unt, poti sa folosesti 50 ml de ulei) si continuam sa framantam aluatul. Cand e gata, il lasam sa creasca la caldura aproximativ o ora sau pana si-a dublat volumul.

Pana creste aluatul, facem siropul: punem la fiert apa cu zaharul si lasam sa fiarba cateva minute, apoi oprim focul si adaugam coaja de lamaie sau de portocala si esenta de rom. Cand aluatul a crescut se framanta putin si apoi se formeaza bile (mai mici sau mai mari, in functie de preferinte), care se intind in batonase din care vei forma 8-uri. Se pun mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa sa creasca 20 de minute. Se ung cu ou si se gau la cuptor la foc mediu. Sunt gata cand capata o culoare aurie!

Dupa ce s-au racit, peste mucenici se toarna siropul (strecurat) in mod uniform, se lasa 15 minute ca sa absoarba tot siropul si apoi se ung cu miere si se presara nuca macinata.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mucenici moldovenesti reteta mucenici aluat mucenici
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1603 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018910 (s)