News Flash:

Mucenici moldovenesti - Cu aluat de cozonac

7 Martie 2016
9064 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

4 oua de gaina mai micute
1 kg faina alba de grau
250 g zahar
25 g drojdie proaspata
500 ml lapte dulce de vaca
1 lingurita sare
150-200 ml ulei
coaja rasa de la o portocala
1 galbenus
3 linguri lapte dulce
1 plic zahar vanilat

Sirop:
350 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
500 ml apa
2 esente vanilie

Pentru uns:
nuca macinata
3 linguri miere calduta
1 lingurita scortisoara

Mod de preparare:

Mai intai, avem grija ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Laptele impreuna cu zaharul, sarea si coaja rasa de portocala le-am pus pe foc, amestecand din cand in cand pana zaharul s-a topit. Am lasat amestecul sa se racoreasca.
Faina am cernut-o cel putin odata.
Drojdia am dizolvat-o in putin lapte caldut, am pus un praf de faina, si am lasat maia sa creasca, la loc caldut cca 10 minute.
Am pus drojdia calduta in mijlocul fainii, amestecand cu o lingura de lemn, am adaugat laptele, ouale pe rand, iar la final am inceput sa incorporez uleiul caldut, framantand bine-bine cca 20 minute.

Am acoperit aluatul cu o folie alimentara si cu un prosop de bucatarie, si am lasat intr-un loc caldut, la crescut cca 1 ora, cand aluatul si-a dublat volumul.

Pe planseta unsa cu ulei am format macinicii, facand soluri pe care le-am rasucit, rezultand cifra 8. Am pus colaceii in tavi tapetate cu hartie de copt si unse cu ulei, lasat spatiu intre ele ptr a nu se lipi la copt. Am lasat la crescut 30 minute, apoi am uns colaceii cu amestecul de galbenus, lapte si zahar vanilat.
Am dat tavile, pe rand, la copt, in cuptorul preincalzit, pentru cca 20 minute, la foc potrivit.

Cat colaceii au stat la copt, am pregatit siropul, fierband apa si zaharul cca 5 minute de la primul clocot. Am oprit focul, iar cand amestecul s-a linistit am adaugat esenta de vanilie (mergea si un pic de rom).
Mierea am pus-o la incalzit pe baie de abur. Cand colacii s-au copt, i-am lasat putin sa se racoreasca, apoi i-am trecut prin siropul caldut, i-am uns cu mierea calduta, i-am trecut prin nuca macinata si i-am pudrat cu putina scortisoara.
Am asezat frumos colaceii intr-o tava, si am turnat usor siropul ramas. Am lasat cca 1 ora sa-si traga siropul.

Reteta de mucenici moldovenesti ne este recomandata de Amalia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mucenici moldovenesti sfintisori macenici aluat mucenici
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1446 (s) | 23 queries | Mysql time :0.019631 (s)