News Flash:

Motivele pentru care e bine sa mancam peste

23 Martie 2012
4642 Vizualizari | 0 Comentarii
Se stie ca la ortodocsi, Postul Pastelui este unul foarte sever, cu foarte multe restrictii. Dupa patru saptamani de post, de Buna Vestire sau Blagovestenia, care se praznuieste, in fiecare an, la 25 martie, Biserica noastra crestin ortodoxa da dezlegare la peste, asta inseamnand ca tot credinciosul, dar mai ales cei care tin postul Pastelui cu respect si credinta, se poate bucura de peste si binefacerile lui pentru sanatatea organismului uman.

Nutritionistii recomanda consumul de peste deoarece prin compozitia sa acesta mentine inima sanatoasa. Pestele este un aliment indispensabil, bun pentru sanatate, deoarece este sarac in grasimi si bogat in proteine, minerale si oligoelemente. Pestele are in compozitia sa acizi grasi omega 3, grasimi sanatoase, pe care organismul nu le poate produce singur si care au efecte benefice asupra inimii si vaselor de sange.

Acizii grasi omega 3 fluidizeaza sangele, scad tensiunea si colesterolul, imbunatatesc capacitatea de invatare si memorare si stimuleaza imunitatea. O portie de peste de o suta de grame furnizeaza organismului, pe langa acizi grasi omega 3, cam jumatate din necesarul zilnic de proteine, vitaminele A, B si D si minerale, precum fosfor, seleniu si iod.

Se crede ca pestele oceanic este mai bun decat cel de apa dulce, deoarece este mai gras si mult mai bogat in acizii sanatosi omega 3. Merluciul, hamsia, sardina, tonul, macroul, somonul, stavridul sunt doar cateva dintre soiurile de peste oceanic care pot fi procurate de la pescarie ori de la supermarketuri.

Dintre pestii de apa dulce, cum ar fi crapul, carasul, bibanul, platica, pastravul este cel mai bogat in acizi grasi omega 3, la nivel apropiat de pestele oceanic, iar somnul este cel mai sarac. Carnea pestilor de balta si de rau este mult mai usor de digerat decat cea a pestilor oceanici si, pentru ca are de doua ori mai putine calorii decat a acestora, este recomandata si in curele de slabire.

Pestele poate fi gatit pe gratar, la cuptor sau fiert. Se spune ca pestele prajit este mai greu de digerat, dar este cel mai gustos cu mamaliguta si mujdei, o adevarata desfatare, pe care macar la sarbatoare poate sa si-o permita oricine, chiar daca se teme pentru silueta. Iata o delicioasa reteta de Peste prajit.

Tot de Buna Vestire se poate manca, fara pacat, si salata din icre de peste, care se poate prepara acasa, din icre proaspete, dupa ce au fost tinute la frigider doua - trei zile. Icrele proaspete se pun intr-un castron impreuna cu o lingurita de zeama de lamaie sau cateva picaturi de otet, se amesteca bine, dupa care se adauga uleiul, ca la maioneza. Citeste reteta Salata de icre de crap.

Painea sau grisul, pe care multe gospodine le adauga ca sa inmulteasca salata ori ca s-o "lege" daca se taie, denatureaza gustul si aspectul icrelor, asa ca mai bine fara. Daca icrele devin prea tari, se adauga cate o lingura de apa rece care le inmoaie si le inmulteste.

Salata astfel facuta, fara alte adaosuri, se pune pe platou, se orneaza cu fire subtiri taiate din gogosari, cateva frunze de patrunjel si ceapa verde si felii de lamaie. Daca preferati salata din comert, atunci cititi de doua ori data expirarii produsului. Si preferati-o pe cea fara ceapa.

sursa: ziare.com
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Peste_prajit
peste aliment indispensabil proteine minerale fosfor seleniu iod platou
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1853 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027750 (s)