News Flash:

Minciuna de pe raft. Cum esti pacalit sa mananci mai mult decat iti trebuie

25 Aprilie 2013
4222 Vizualizari | 0 Comentarii
Constienti de faptul ca oamenii iau multe gustari de-a lungul zilei, producatorii au creat noi ambalaje care sa incurajeaza consumatorii sa manance de fiecare data cand simt nevoia sa rontaie ceva.

Psihologia din spatele acestui fenomen care afecteaza comportamentul alimentar este complicata. Uneori cantitati mici de mancare te pot face sa mananci mai mult. Tocmai de aceea, tot mai multe companii au lansat varianta „mini” a produselor lor principale.

Ambalajul poate avea o influenti atat de mare incat chiar si un indiciu subtil ii poate face pe oameni sa se opreasca din mancat. Acest lucru s-a constatat in urma unui studiu in care un grup de studenti au fost pusi sa manance chipsuri in timp ce se uitau la televizor. In cazul unora dintre participanti, recipientele cilindrice in care li se aflau chipsurile contineau cate un jeton rosu la anumite intervale. La sfarsit s-a constatat ca participantii care au avut aceste jetoane rosii in recipientul cu chipsuri au mancat mai putin de jumatate din cantitatea consumata de restul participantilor la studiu care nu aveau aceste delimitari rosii.

Ulterior, cand studentii au fost rugati sa estimeze cate chipsuri au mancat, participantii care au avut jetoane de departajare a portiilor au descris cu o acuratete mai mare cantitatea consumata.

Cu alte cuvinte, o „bariera” artificiala ii poate ajuta pe consumatori sa isi dea seama cand sa se opreasca din mancat. Dorinta de a manca totul dintr-o punga/recipient apare sa scada atunci cand ambalajul este destul de mare incat sa indice ca nu contine doar o portie.

In ultimii ani, oamenii si-au modificat comportamentul alimentar pentru a include mai multe gustari pe care le poti manca oriunde.

Brian Wansink, director in cadrul Cornell University's Food and Brand Lab, studiaza modul in care marimea ambalajelor afecteaza consumul.

In unul dintre experimentele sale, participantii au fost pusi sa se uite la un film in timp ce mancau floricele de porumb. O parte dintre participanti au primit floricele vechi de doua saptamani, in timp ce alti participanti au primit portii proaspete.

sursa: realitatea
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mancare chipsuri brian wansink floricele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1794 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027247 (s)