News Flash:

Mihaela Bilic: ”Este produsul despre care facem toti greseala sa credem ca ajuta la digestie. Mai mult, intensifica procesul ingrasarii!”

12 Septembrie 2019
2663 Vizualizari | 0 Comentarii

Mihaela Bilic a dorit sa puna punctul pe i in cazul unei nelamuriri generale asupra unui produs. Este interzis in dieta, fiind cunoscut faptul ca ingrasa sau ca stagneaza slabirea. Cum ramane cu digestia?

Mihaela Bilic, cunoscutul nutritionist, a povestit mai multe pe pagina domniei sale de Facebook. Iata postarea doamnei doctor: ”Ajuta sau nu alcoolul la digestie? Cand vine vorba de alcool, putine pot sa spun din propria experienta. Iar teoria din cartie de nutritie nu stiu cat de mult se adevereste in practica.

Daca e sa o luam dupa teorie, alcoolul este o substanta toxica pentru orice celula vie, de la neuron la hepatocit. Tot stiinta spune ca singurul organ capabil sa metabolizeze alcoolul si sa-l elimine din organism este ficatul.

Enzima responsabila de asta se numeste alcool- dehidrogenaza, iar capacitatea de secretie e determinata genetic, nu se dobandeste si nu se amelioreaza prin antrenament- deci nu rezisti mai bine la alcool daca ai mai multa practica. Cantitatea si tipul de alcool conteaza si ele:

  • vinul rosu (si doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci cand consumul este regulat si moderat (1-2 pahare/zi); asta nu inseamna ca de maine trebuie sa ne apucam cu totii de baut, ci doar ca dintre toate relele, e raul cel mai mic.
  • digestivele cu gust amar ajuta digestia mai ales datorita amarelii, nu alcoolului (stimuleaza secretia de bila)- adica si cafeaua poate sa faca asta.
  • vinul spumant, sampania si prosecco au cel mai bun raport intre aportul caloric si efectul anxiolitic (de inlaturare a stresului si incordarii); cu doar 80 cal si bulele din dotare, un pahar de sampanie asigura stare de bine (mai ales la femei).

In rest, nu stiu sa explic daca si cum o tarie la inceputul mesei deschide apetitul. Cert este ca alcoolul in general, de la al 2-lea pahar in sus, face pofta de mancare. Iar obiceiul de a avea pe masa tot felul de rontaieli sarate te stimuleaza sa bei si mai mult: sarea cere apa si pe masura ce mananci, ai tot bea.

Cat despre silueta si metabolism, nu am vesti bune: alcoolul stimuleaza sinteza de grasime de rezerva, deci orice mancare “stropita” cu alcool ingrasa mai tare. Si nu, niciodata alcoolul, indiferent cat de tare si pur ar fi, nu o sa topeasca grasimea – nici din farfurie, nici de pe solduri!

P.S. Daca voi ati descoperit ceva, mai ales din proprie experienta, spuneti-mi si mie”, conchide nutritionista.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1682 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019316 (s)