News Flash:

Mere santilii

20 Iulie 2012
3887 Vizualizari | 0 Comentarii
De Sfantul Ilie se mananca mere, fructe mult iubite de aprigul sfant, dar nu oricum. Fructele se culeg, se duc mai intai la biserica pentru a fi sfintite si, la sfarsitul slujbei, se dau de pomana copiilor.

In popor se spune ca nu este ingaduit sa se manance mere inainte de 20 iulie, deoarece Sfantul Ilie se supara, se infurie si arunca cu grindina pe pamanturile celor care au pacatuit astfel.

Se pare ca si Sfantul Ilie cunoaste valoarea nutritionala si terapeutica a merelor, aceste fructe miraculoase, raspandite in toata lumea, aliment si medicament in acelasi timp.

Exista sute de soiuri de mere si nu intamplator marul este primul aliment care se introduce in alimentatia nou-nascutului, pentru diversificare, si asta pentru ca se digera foarte usor, iar nutrientii din compozitie sunt complet asimilati.

Fructe complete


Merele contin toate mineralele si vitaminele de care organismul are nevoie ca sa fie sanatos, sunt foarte bogate in antioxidanti care previn bolile cardiovasculare, sustin imunitatea si previn aparitia bolilor canceroase.

Merele se recomanda, fara restrictii, in orice dieta, nu au contraindicatii, nu dau dependenta si nici nu au reactii secundare precum medicamentele recomandate de medici care sa suplineasca absenta lor din alimentatia omului.

Deoarece coaja merelor contine de doua ori mai multa vitamina C decat pulpa, se recomanda consumul merelor fara ca acestea sa fie curatate. Daca totusi nu se poate, atunci decojirea sa se faca in strat cat mai subtire si cojile sa nu se arunce.

Din coji uscate se poate face o infuzie de mere, racoritoare si bogata in vitamine si minerale, recomandata reumaticilor si persoanelor care sufera de guta.

Decoctul de mere
se recomanda in bronsite, reumatism si afectiuni intestinale. Se poate prepara atat din mere intregi, necojite, din mere uscate, cat si din coaja fructului, proaspata ori uscata. Se bea dupa pofta, patru-sase cani pe zi, fara contraindicatii.

In zilele fierbinti, un mar rece, scos de la frigider, nu numai ca taie setea si tine de foame pana la ora mesei, dar racoreste si energizeaza mai bine chiar decat cafeaua sau orice alta bautura continand cofeina.

Cojile de mere se pot tine intr-un bol in camera in care dormi ori lucrezi, impreuna cu coji de citrice, crengute de brad ori petale de flori de camp, discret mirositoare, pentru parfumarea aerului din camera. Iarna, in acelasi scop, cojile de mere pot fi tinute pe calorifer sau soba.

sursa: ziare
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fructe complete
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1773 (s) | 34 queries | Mysql time :0.035720 (s)