News Flash:

Mancaruri traditionale mediteraneene

9 Iulie 2013
1282 Vizualizari | 0 Comentarii
Uleiul de masline si vinurile sunt emblemele culinare ale Greciei, dar tara insorita de la Mediterana ascunde mai mult de atat in tavernele primitoare. Daca pleci vara asta in Grecia, nu ezita sa incerci specialitatile locale sau felurile consacrate. Te ajutam sa deslusesti meniul grecesc si iti facem lista cu delicatese de vacanta.

Aperitive usoare (mezes)

Tzatiki – amestecul racoritor pentru zilele toride de plaja, facut din iaurt, castravete, usturoi si ulei de masline, servit perfect langa paine proaspata, cartofi sau chiftelute
Saganaki – un fel de cascaval pane mult mai gustor. Este facut de obicei cu feta, dar pot fi folosite si alte tipuri de branza. Este excelent cu un strop de zeama de lamaie.
Keftedakia – sau chiftelute, cu care suntem obisnuiti si din meniurile romanesti
Spanakopitakia – placinta cu spanac si feta
Tiropitakia – placinta cu branza
Horta vrasta – spanac sau alte verdeturi ( cicoare, andive) fierte cu ulei de masline, sare si lamaie
Briam – un fel de ghiveci de legume facut la cuptor din cartofi, vinete, ceapa, usturoi cu sos de rosii si ulei de masline
Dolmadakia – un fel de sarmalute de post la noi. Sunt facute din orez si invelite in foi de vita de vie
Htapodi – bucatele mici de caracatita, fierte sau prajite servite cu lamaie si oregano

Salate
Horiatiki – sau faimoasa salata greceasca facuta dintr-un amestec de rosii proaspete, masline, castravete, ceapa, ardei gras, feta, ulei de masline si oregano
Melitzanosalata – salata de vinete de la noi, cu mai mult usturoi decat ceapa
Taramosalata (tarama) – salata de icre

Felul principal

Moussaka – o stii si din bucataria mamei, dar nu stiai probabil ca e o reteta traditionala greceasca. Incearca-o in tara ei natala si vezi daca straturile de cartofi, vinete si carne tocata sunt la fel de bune.
Pastitsio – un fel se mancare asemanator cu musacaua, dar in loc de legume sunt folosite spaghete.
Paidakia – delicioasa friptura de miel la gratar

Supe
Kotossoupa – supa de pui cu lamaie
Psarossoupa – supa de peste cu mult patrunjel, cartofi si morcovi
Fassolada – supa de fasole boabe
Fakies – supa de linte

Bauturi
Nu poti sa mananci intr-o taverna si sa nu ceri un ouzo (o tarie pe care grecii o consuma de obicei la aperitiv) sau Tsipouro (bautura care seamana cu ouzo, dar are o aroma puternica de anason). Vinurile grecesti sunt faimoase in toata lumea, asa ca poti cere un Mavrodafni – un vin rosu dulce sau Retsina – vin alb cu un gust placut de stafide.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aperitive usoare tzatiki saganaki keftedakia spanakopitakia briam supe
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1834 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024726 (s)