News Flash:

Mancaruri celebre

20 Iulie 2012
1568 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6605 RON (+0.0077)
USD: 4.1120 RON (+0.0247)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Exista mancaruri al caror nume trimit spre o singura persoana. Sosul bechamel numit dupa un marchiz, binecunoscuta salata Caesar care a primit numele unui imigrant italian si friptura de vaca denumita dupa un diplomat rus au o poveste extrem de interesanta.

E adevarat. Nu tot ce poarta numele unui marchiz sau al altei figuri regale se mananca sub rigorile gourmet. In acelasi timp, nu avem cum sa ignoram povestile din spatele unor denumiri pe care le pronuntam si degustam aproape zilnic.

Sosul Bechamel
 
Un sos alb, considerat unul dintre sosurile „mama“ ale bucatariei franceze, Bechamel se prepara prin turnarea laptelui peste un amestec de unt si faina si incalzirea lor la foc mic. si pentru ca poarta numele unui marchiz din secolul al XVII-lea preparatul nu e lipsit de oarecare intrigi pornite in jurul inventatorului lui de drept.
O versiune a povestii spune ca un tip similar de sos a intrat in Franta odata cu bucatarii reginei Caterina de Medici (1519-1589) in momentul mutarii ei pentru casatoria cu Henri al II-lea. Nu a fost singurul imprumut al gastronomiei italiene facut catre Franta in acea perioada, iar ipoteza s-ar putea sa contina macar un sambure de adevar. Un alt nume vehiculat este cel al ducelui Philippe de Mornay, cunoscut si pentru obtinerea altor sosuri oarecum similare. Se adauga pe lista si bucatarul Francois Pierre de la Varenne, de multe ori creditat pentru inceperea fenomenului „haute cuisine“.
Dintr-o imprejurare istorica sau pur si simplu o intamplare, numele Bechamel nu ii evoca nici pe bucatarii italieni sau Mornay si nici pe inventatorul gastronomiei franceze, ci pe unul dintre bancherii de la curtea regelui Ludovic al XIV-lea. Fara pregatire in bucatarie sau vreo dovada clara ca a participat la compozitie sau mod de preparare, marchizul Louis de Bechamel ar fi ajuns sa dea numele sosului incercand sa gaseasca o metoda pentru a servi un fel de peste uscat. Mult mai probabil este ca La Varenne, bucatarul aceluiasi rege, sa-si fi botezat creatia ca un compliment adus marchizului.
 
Salata Caesar
 
Cu toate ca nici pentru cea mai cunoscuta salata din lume nu exista un inventator categoric, consensul lumii culinare pare sa indice catre un sef de restaurant din Tijuana, Mexic. Intr-o zi de 4 iulie, extrem de aglomerata bucatarul a ramas fara ingrediente, asa ca s-a vazut nevoit sa incropeasca un preparat la repezeala. A folosit salata, usturoi, crutoane de paine, parmezan, oua fierte si le-a stropit din belsug cu ulei de masline si sos Worcestershire. In 1926, Alex Cardini, fratele bucatarului, i s-a alaturat la restaurantul Tijuana. A preluat reteta, a adaugat ansoa ca pe o nota personala si a inceput sa o promoveze ca pe o salata a aviatorilor. Cand preparatul a inceput sa castige popularitate, Alex a decis sa-i puna numele fratelui sau – Caesar.

Vita Stroganoff
 
Cu o prima aparitie in cartile de bucate rusesti in 1861, reteta Beef a la Stroganov a atins un real succes abia dupa caderea imperiului tarist si pana la inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Inceputul ascensiunii ca fel de mancare preferat de elite a plecat din bucataria contelui Paul Stroganoff, un diplomat rus din Saint Petersburg. Bucatarul sau, Charles Briere, participa frecvent la competitii cu ceilalti „chefi“ ai familiilor instarite din localitate, iar la una dintre intreceri a prezentat reinterpretarea retetei clasice rusesti. Dupa ce si-a adjudecat premiul, numele preparatului a ramas acelasi cu al angajatorului sau.

Pizza Margherita
 
De fiecare data cand comandati o pizza Margherita faceti o calatorie in 1889, la 28 de ani de la unificarea Italiei. Regina Margherita de Savoy se afla in Napoli pentru a celebra momentul, iar Raffaele Esposito, unul dintre bucatarii locali, pregatea in onoarea ei o pizza cu cele trei culori ale steagului italian. Pe blatul pufos al pizzei mozarella ocupa toata partea centrala in loc de alb, busuiocul tinea locul verdelui, iar rosul era inlocuit, evident, de catre rosii. Pentru a merge chiar mai departe, „il pizzaiolo“ dadea preparatului numele reginei.

Sandwich
 
Nu se poate vorbi efectiv despre un inventator al „sandwich-ului“. Primele mentiuni despre carne infasurata intr-o lipie apar in secolul I i.e.n ca obicei evreiesc, continua in Europa Evului Mediu si reintra in cartile de istorie odata cu nevoia unei mese rapide, ieftine si mai ales, portabile, spre epoca industriala. Bucatile de carne bagate intre felii de paine sunt mentionate in scris ca „sandwich“ pentru prima data in jurnalul lui Edward Gibbon care le denumise dupa titlul nobiliar al unui aristocrat din secolul al XVIII-lea. Povestea spune ca in timpul unei partide de carti John Montagu, conte de Sandwich, a comandat servitorului carne invelita in paine pentru a putea sa-si continue jocul. Entuziasmati, ceilalti jucatori i-au urmat exemplul cerand „acelasi lucru ca Sandwich“. Asocierea intre domeniul nobiliar si gustarea rece a ramas neschimbata de atunci.

Pui Kung Pao
 
Un fel de mancare tipic pentru bucataria din Szechuan, China, puiul Kung Pao a primit numele de la un anume Ding Baozhen, guvernator al provinciei in timpul dinastiei Qing. Obisnuia sa pregateasca si sa serveasca el insusi preparatul tuturor invitatilor de rang inalt. Mai tarziu, Ding a primit titlul de Taizi Shaobao – protector al printului – de la curtea imperiala, functie numita si Kung Pao. Dupa disparitia guvernatorului, in memoria sa, oamenii au inceput sa foloseasca numele functiei si pentru mancarea dulce-picanta.

sursa: stylereport
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sosul bechamel salata caesar vita stroganoff pizza margherita
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

3975 viz    0 com
2738 viz    0 com
2263 viz    0 com
4218 viz    0 com
5287 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1854 (s) | 34 queries | Mysql time :0.034990 (s)