News Flash:

Mancarea dietetica risca sa dispara prin Directiva UE

14 Iunie 2013
1263 Vizualizari | 0 Comentarii
Un Regulament European care va intra in vigoare peste trei ani va desfiinta conceptul de “mancare dietetica”. De asemenea, legislatia actuala referitoare la acest tip de produse alimentare va fi abrogata, urmand sa fie inlocuita cu noi legi-cadru, explica economica.net.

De la mijlocul anului 2016, producatorii europeni nu vor mai putea utiliza sintagma “produse dietetice” pentru a-si promova produsele, ca urmare a intrarii in vigoare a unui Regulament European. “Regulamentul va abroga conceptul de “mancare dietetica” si legislatia actuala care creeaza cadrul pentru aceste produse (Directiva 2009-39-CE)”, explica un comunicat al Comisiei Europene.

In schimb, vor aparea noi reglementari referitoare la o serie de produse alimentare destinate anumitor categorii de persoane. Este vorba despre produsele alimentare pentru sugari si copii (lapte praf formula, alimente pe baza de cereale procesate si alte produse pentru bebelusi), produsele destinate persoanelor cu diverse afectiuni medicale si produsele care inlocuiesc complet alimentatia obisnuita cu scopul scaderii in greutate (asa numitele diete cu putine calorii). Comisia va crea , totodata, o lista cu anumite substante (vitamine, minerale, amino-acizi etc) care pot fi folosite ca ingrediente pentru produsele mentionate anterior. “Aceasta lista, care va fi valabila pentru statele UE, va fi o combinatie a trei liste incluse deja in diferite acte normative ce reglementeaza alimentele dietetice. Regulamentul prevede, de asemenea, posibilitatea de a modifica aceasta lista prin derogari” mai explica oficialii Comisiei Europene.

De ce dispar “produsele dietetice”

Comisia explica si motivul pentru care a considerat necesara excluderea sintagmei “produse dietetice” de pe ambalajele produselor. “A fost necesar sa abrogam acest concept pentru a reduce incertitudinile legale in ceea ce priveste clasificarea produselor, pentru a elimina ambiguitatile legislative actuale si pentru a limita posibilitatea companiilor de a respecta doar acele fragmente din legislatie care le convin”, se arata intr-un document al CE.

De altfel, specialistii CE sustin ca, datorita varietatii prea mari de produse alimentare special create pentru anumite categorii de consumatori, conceptul de “mancare dietetica”nu mai corespunde realitatii din piata. “O larga varietate de alimente existente pe piata la ora actuala targeteaza nevoile nutritionale specifice ale unor grupuri de persoane, chiar daca nu sunt neaparat produse dietetice. Acest lucru creeaza probleme consumatorilor, companiilor producatoare si autoritatilor care nu mai pot distinge intre “produsele dietetice” si cele obisnuite”, explica Comisia Europeana dand exemplul cerealelor cu adaos de vitamina B pentru copii.

Mai mult, legat de aceasta dificultate in a diferentia cele doua categorii de produse, au aparut si probleme referitoare la normele pe care trebuie sa le respecte fiecare. Spre exemplu, legislatia referitoare la produsele alimentare dietetice ii obliga pe producatori sa ofere pe etichete informatii despre utilitatea produsului si categoria de persoane careia se adreseaza (produs fara gluten pentru persoanele care sufera de boala celiaca). Or, in unele cazuri, aceste mesaje pot fi similare unor indemnuri la un consum sanatos de alimente.

Ce se va intampla pana in 2016
 
Pana la finalizarea noului Regulament, legislatia actuala va continua sa isi produca efectele. In urmatorii doi ani Comisia va adopta norme specifice pentru diferitele categorii de produse care vor intra sub incidenta Regulamentului prin diverse derogari.

sursa: economica
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

regulament european produse alimentare minerale produse dietetice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1680 (s) | 23 queries | Mysql time :0.029176 (s)