News Flash:

Leusteanul, planta care elimina toxinele si te ajuta in curele de slabire

17 Octombrie 2018
667 Vizualizari | 0 Comentarii

Parfumul unic al ciorbelor romanesti, proaspat adus din gradina sau de la piata, ori uscat, leusteanul are certe proprietati terapeutice. Medicii din Grecia Antica au fost primii care au lasat insemnari despre efectele benefice ale frunzelor verzi ale leusteanului asupra digestiei si sistemului nervos. In secolul al VII-lea,cunoscutul botanist englez Nicholas Culpepper, scria despre leustean astfel: „ O infuzie picurata in ochi inlatura roseata…decoctul baut de trei, patru ori pe zi este eficae in pleurezie, frunzele zdrobite si prajite intr-un pic in ulei, aplicate pe orice pata de pe piele, vor face ca aceasta sa dispara rapid…”.

Se poate consuma ca atare, sub forma de tinctura, suc, infuzie, decoct sau vin. Balonarea, de exemplu, se trateaza cu infuzie sau frunze verzi consumate ca atare. Leusteanul este antidepresiv si afrodiziac. Se adauga frunze proaspete in apa de baie.

Este diuretic si detoxifiant. Ceaiul trateaza tusea convulsiva, edemele cardiace si renale, indigestiile, alte afectiuni digestive, ale glandelor salivare, anorexia, bronsitele, traheitele, tulburarile ciclului menstrual, hipertensiunea, toxiinfectiile alimentare. O cura dureaza minim doua saptamani, timp in care se consuma zilnic doua cani. Baut seara, inainte de culcare, ceaiul este un bun laxativ pentru a doua zi dimineata.

Cum se prepara? Infuzia: Se toarna o cana de apa clocotita peste o lingura de planta uscata sau doua linguri de planta verde si se lasa la infuzat 10-15 minute, se strecoara si se consuma caldut. Decoctul din radacina de leustean: O lingurita de pulbere din radacina uscata se amesteca cu 200 ml otet din vin alb si se lasa la fiert timp de 15-20 minute, la foc mic. Cu preparatul obtinut, se ung si se freaca zonele dureroase, mai ales articulatiile.

Uleiul volatil, extras din radacina, este folosit in industria parfumurilor. Vinul de leustean este folosit de multa vreme pentru eliminarea retentiei de apa, a indigestiilor si anorexiei. Cum se prepara?

Se pun intr-un vas de sticla, la macerat, o suta de grame de leustean proaspat, tocat marunt, in 750 ml vin alb, natural, curat. Vasul se tine acoperit, ferit de lumina, la temperatura camerei, timp de doua saptamani. Se filtreaza si se pastreaza la frigider, in sticle mici, inchise la culoare. Se consuma, la nevoie, un paharel pe zi, inainte de masa principala.

Pe rani, furuncule si ulceratii se pot pune cataplasme cu leustean proaspat cules din gradina, bine spalat si zdrobit cu sucitorul. Cataplasma astfel obtinuta se tine timp de o ora, dupa care se indeparteaza, iar portiunea pe care s-a aplicat se lasa sa se usuce in aer liber.

In cazul petelor pe piele, care apar pe fondul unor tulburari interne, tratamentul extern este dublat de o cura de dezintoxicare de cel putin 14 zile, care se face astfel: se iau 12 lingurite de suc proaspat din leustean de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Bine uscat si amestecat cu bors proaspat, din tarate de porumb, se poate folosi pentru spalarea muscaturilor de sarpe. Tinctura de leustean este eficienta in afectiuni digestive si regleaza ciclul menstrual.

Cum se prepara? Se rade o radacina proaspata de leustean (primavara devreme sau toamna tarziu) si pune intr-o sticla de un litru, in asa fel incat sa acopere trei sferturi. Se toarna rachiu (de secara sau fructe) sau alcool pur pana se acopera. Se inchide bine sticla, se lasa la macerat intr-un loc intunecos si rece, timp de 14 zile, agitand zilnic. Se filtreaza si se pastreaza la frigider. Se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale.

Traditii populare:
Bucovinenii credeau ca radacina de leustean, scoasa din pamant, in Vinerea Mare, pisata si luata seara, cate o lingurita, alunga raul din om. In Apuseni, mamele faceau pentru fetele lor turte de grau cu leustean si le dadeau sa manance in dimineata de Rusalii, ca sa le fereasca de „zburatori”, adica de furtunile hormonale ale adolescentei.

De Inaltarea Domnului, oamenii se bateau cu leustean, ca sa fie feriti de rele sau boli. Se crede ca, tinut la brau sau la gat, in amulete, leusteanul alunga raul, indiferent de forma sub care s-ar manifesta acesta. Se mai spune ca leusteanul este paznicul gradinii. Daca cineva fura leustean din gradina, atunci toate verdeturile se usuca, pentru ca nu mai are cine le pazi.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1844 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023821 (s)