News Flash:

Leguma miraculoasa cu efect laxativ. Previne gripa, este vermifuga si regleaza glicemia, nu trebuie sa lipseasca din meniu, ca sa nu se prinda. Mancarea se poate servi ca atare sau ca garnitura pentru fripturi sau peste

13 Septembrie 2018
1139 Vizualizari | 0 Comentarii

I se mai spune ai sarbesc, ceapa alba, unii o stiu drept ajima, coada vacii sau poroi. Cert e ca planta erbacee contine multa apa (in jur de 90%), proteine, glucide, lipide, fructoza si zaharoza, grasimi si o paleta larga de minerale si vitamine. Toate acestea o fac ideala in dieta. Prazul este o planta erbacee bienala, leguminoasa, care provine din zonele vecine Marii Mediteraneene (mai precis Egipt, Grecia si Asia Mica). La noi e foarte populara in zona Olteniei, daca stam sa ne gandim la ce purta in papornita Amza Pellea, in filmul „Nea Marin miliardar”.

Prazul contine: apa 87-90%, hidrati de carbon, proteine, glucide, lipide, glucoza, fructoza, zaharoza, grasimi, substante minerale (potasiu, calciu, fosfor, clor, magneziu, sodiu etc.), ulei volatil, saponine si vitamine (A, B, C, E, K, PP, B6 etc).

In mare, leguma are rol antiseptic, bacteriostatic, stimuleaza sistemul imunitar pe care-l si hraneste, scade riscul cancerului de colon, a celui de prostata, de san, reduce riscul aparitiei cancerului ovarian. Pe langa acestea, prazul are si efecte laxative si diuretice, este vermifug si emolient, are efect expectorant si este un bun detoxifiant. Nu irita peretii intestinali, ci ii lubrifiaza, este hipotensiv, stomahic, hipogliceminant, tonic si vasodilatator. O paleta larga de efecte benefice, dar atentie, daca este consumat ca atare sau fiert, nu prajit in ulei. Este o planta extrem de avantajoasa, pentru ca, practic, o folosim in bucatarie aproape in totalitate, adica tulpina groasa, de culoare alba, si frunzele lungi, verzi si cu varf ascutit. In scop fitoterapeutic, sunt importante bulbul si semintele.

La ce e bun PRAZUL Consumat ca atare sau decoct din frunze, poate ajuta organismul sa lupte contra gripei, a anginei, a afectiunilor cardiace, e benefic in arterite, amelioreaza simptomele astmului bronsic, al bronsitelor, traheitelor si laringitelor. De asemenea, te ajuta sa lupti contra constipatiei, enterocolitelor, fermentatiilor intestinale si a altor tulburari digestive. E ideal in diete, rahitism si diabet (fiind hipoglicemid datorita substantei „all-ozem” pe care o contine). Este, de asemenea, util in controlul colesterolului.

Strict extern, poate fi folosit la cataplasme, comprese sau spalaturi locale, fiind adjuvant in vindecarea furunculelor, plagilor si abceselor. Cand NU trebuie sa consumi PRAZ. Prazul si preparatele din praz nu sunt indicate persoanelor cu litiaza renala sau biliara, din cauza oxalatilor. Acidul oxalic pe care il contin, atunci cand intra in contact cu molecule de calciu, formeaza cristale care se pot depune in rinichi sau vezica.

Mastile cu praz. Tocate marunt si amestecate cu lapte sau zer, mastile din frunze de praz sunt recomandate persoanelor cu ten acneic si cuperozic. Frunzele puse la macerat in otet, timp de 24 de ore, apoi aplicate pe bataturi sau alte zone de piele intarita, curata pielea si o „intineresc”.

Praz cu masline. Incrediente pentru 2 persoane: Jumatate de kilogram de praz, 2 linguri de ulei de masline, 100 de grame de masline fara samburi, Un morcov, Un ardei gras verde, 3 – 4 linguri de bulion sau 3 rosii la borcan, Sare si piper dupa gust.

Preparare: Prazul se curata si se taie rondele de circa 1-1,5 cm grosime, se caleste usor intr-o tigaie adanca, impreuna cu morcovul ras si jumatate de ardei taiat feliute fine. Se pune apa peste, cat sa acopere compozitia, adaugand si rosiile (bulionul), sarea si piperul dupa gust. Se fierb circa 20 de minute, adaugand putina apa, ca sa nu fie foarte groasa compozitia. Cand rondelele de praz s-au inmuiat bine, se adauga maslinele si se lasa la fiert, pana cand compozitia nu mai e foarte zemoasa. Se amesteca in tot acest tim

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1497 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018400 (s)