News Flash:

La ce trebuie sa te uiti pe eticheta atunci cand cumperi cafea

23 Iunie 2017
4720 Vizualizari | 0 Comentarii
Sunt cateva lucruri importante pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand vrei sa cumperi o cafea buna. Cafea originara din Rwanda, care promite arome de ciocolata si mandarina, sau cafea organica braziliana? Trebuie sa stiu la ce altitudine cresc boabele? Este o cafea usor acida indeajuns de puternica cat sa ma mentina energic/a toata ziua?

Nu orice eticheta este o garantie a calitatii, insa cu cat un producator de cafea iti poate spune mai multe despre cafeaua pe care urmeaza sa o achizitionezi, cu atat mai bine, spune Jesse Kahn, specialist in domeniu, la Counter Culture Coffee, in Durham. Absenta informatiilor este probabil mai grava decat abundenta lor, este de parere Kahn.Asadar, cum putem cumpara cafea de calitate, cu toata increderea? Iata sfaturile lui Jesse Kahn.

Spune nu sertarelor
Aer, lumina, caldura si umiditate – toate dauneaza cand vine vorba de cafea. Asa ca nu cumpara cafea din recipiente ori sertare, de unde o poti ambala singur in punga. Cauta mai degraba cafeaua in pachete bine sigilate. Multe dintre acestea au valve speciale care elibereaza gazele naturale ale cafelei, nepermitand aerului sa patrunda in punga.

Citeste si De ce nu e bine sa-ti speli des cana din care bei cafea

Verifica data
Mare atentie la data cand a fost prajita cafeaua. Ar trebui sa fie marcata pe pachet si ideal ar fi sa o alegi pe cea mai apropiata zilei in care cumperi. Aroma dispare destul de repede dupa ce ai deschis pachetul.
„Cafeaua de inalta calitate, care a fost procesata bine si este relativ proaspata, aceea ar trebui sa aiba un gust foarte bun si la 30 de zile de cand a fost prajita”, dezvaluie Kahn.

Nivelul prajirii
Este vorba despre cat de mult si la ce temperatura sunt prajite boabele.
„Cand prajesti, elimini umezeala si caramelizezi unele dintre zaharurile mostenite de bobul de cafea”, explica Jesse Kahn.

Tara de origine
Sunt zeci de soiuri de cafea in intreaga lume si toate au o aroma diferita. Exista insa cateva generalitati de care poti tine cont.
„Altitudinea, compozitia solului, ploile, tot ce patrunde in pamantul in care creste cafeaua conteaza”, spune expertul.
Tipul bobului inseamna mult si trebuie sa tineti cont ca exista doua feluri principale: arabica si robusta. Arabica este considerata a fi de mai mare calitate. Mai ales atunci cand o cumperi direct de la un specialist si nu de la supermarket, spune Kahn.

Alte etichete importante
Single origin inseamna ca respectiva cafea provine dintr-un singur loc. Boabe mai mari denota cel mai probabil ca este din Etiopia. Insa totul devine si mai credibil daca are alaturi listata si ferma de origine.
Sunt considerate boabe de cafea semintele verzi aflate in interiorul fructului arborelui de cafea. Cum sunt ele apoi procesate joaca un rol important in aroma si calitatea cafelei. Daca vezi metoda de procesare inscrisa pe eticheta e un semn bun.
Procedeul umed, cel mai comun, inseamna ca fructul intra intr-o masinarie pentru a fi separata pulpa de boabe, care apoi sunt scufundate in apa pentru ca resturile nedorite sa fie indepartate, urmand ca boabele sa fie uscate. Stau in apa intre cateva ore sau cateva zile. Schimbari ale aromei au loc in acest proces.Procedeul uscat presupune ca fructul este pus la uscat natural, inainte de a ajunge la boabe, tot acest proces conferindu-i o aroma distincta, fructata.

Citeste si Cum sa bei corect cafeaua ca sa faca minuni pentru creier

Altitudinea conteaza
Poti vedea altitudinea la care au crescut fructele arborelui de cafea listata pe eticheta. Cafeaua tinde sa creasca mai bine la anumite inaltimi. Cu cat mai sus, cu atat mai mari schimbarile de temperatura de la zi la noapte, cu atat ii ia mai mult arborelui de cafea sa creasca si sa atraga nutrientii din sol si sa dezvolte o aroma deosebita.
Asta nu inseamna ca toate cafelele crescute la altitudini inalte sunt superioare sau ca iti va placea gustul, dar este un alt detaliu pozitiv despre cel care produce cafeaua.

Depozitarea
Pastreaza cafeaua intr-un recipient etans, opac, prin care sa nu treaca deloc lumina. O poti depozita si in punga, dar intr-una pe care o poti sigila.Daca folosesti o cutie speciala pentru cafea, asigura-te ca o usuci inainte de a o reumple. Nu e cazul sa depozitezi cafeaua in frigider decat daca recipientul este foarte bine inchis altfel umiditatea va patrunde in cele din urma si ii va distruge aroma.
Nu uita: cafeaua trebuie sa o bei, nu sa faci stocuri din ea!

sursa: observator
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cafea buna jesse kahn verifica data nivelul prajirii depozitarea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1676 (s) | 37 queries | Mysql time :0.022368 (s)