News Flash:

Istoria din spatele stelelor Michelin

27 Februarie 2013
1553 Vizualizari | 0 Comentarii
Cand fratii André si Édouard Michelin si-au deschis o afacere de anvelope, in anul 1889, probabil nu si-au inchipuit niciodata ca vor revolutiona... arta culinara. Acum, ghidul Michelin este Biblia bucatarilor si a restaurantelor din jurul lumii, fiind singurul care conteaza. Dar sa o luam de la inceput.
  
Dupa ce si-au inceput afacerea cu anvelope, fratii Michelin au inceput sa construiasca un ghid pentru automobilisti, menit sa-i ajute sa faca o pauza de masa binemeritata dupa ore intregi de condus. Ghidul era valabil doar pentru Franta si ii ajuta pe soferi sa se decida unde sa manance sau sa se cazeze. Ghidul a ajuns insa atat de popular incat Michelin a desemnat cativa inspectori care sa testeze anonim restaurantele si sa le clasifice.
 
In 1993, cei doi frati au introdus primul ghid Michelin complet al Frantei, precum si sistemul de notare al restaurantelor, valabil si astazi. O stea inseamna bucatarie foarte buna pentru categoria ei, doua stele este nota pe care o primesc restaurantele cu o mancare excelenta, pentru care se merita sa faci un ocol, iar nota maxima este de 3 stele Michelin si reprezinta bucatarie exceptionala, care merita o calatorie speciala. Restaurantele de 3 stele Michelin sunt, astfel, destinatii culinare in sine.
 
Nu a durat mult timp pana ca Michelin sa devina un sistem de referinta in intreaga lume. In 2005 a fost publicat primul ghid pentru Statele Unite, concentrat pe New York, in 2007 a aparut primul ghid pentru Tokyo, Japonia, iar in 2012 ghidul Michelin puncta 23 de tari de pe 3 continente, cu peste 45.000 de adrese de restaurante.
 
Paul Bocuse, cel care a introdus „la nouvelle cuisine” in Franta si cel care premiaza an de an cei mai buni bucatari din lume, a spus despre ghidul Michelin ca este „singurul ghid care conteaza”, iar frenezia care apare in perioada publicarii acestuia este comparata cu cea a decernarii premiilor Oscar.
 
Desi pasiunea pentru mancare a plecat din Franta, cele mai multe stele Michelin le detine in prezent Tokyo, Japonia. Pe locul 2 este Parisul, pe locul 3 Kyoto, pe locul 4 New York, iar pe locul 5 Honk Kong.
 
Romania nu este pe lista, insa pentru cine isi doreste sa incerce o experienta de stele Michelin, Budapesta, Milano, Bruxelles, Paris sau Atena sunt cele mai apropiate destinatii.
 
Ce nu stiai:
- Stelele Michelin pot fi si ridicate daca restaurantul nu mai este la nivelul lor
- Bray, UK este un satuc cu mai putin de 8.500 locuitori, insa are un numar de restaurante cu 3 stele Michelin cat Chicago si Roma la un loc.
- Japonia are cele mai multe restaurante de 3 stele Michelin

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

douard michelin fratii michelin destinatii culinare ghidul michelin
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1623 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025785 (s)