News Flash:

Intoxicatiile alimentare - mituri si realitate

22 Iulie 2013
2424 Vizualizari | 0 Comentarii
Intoxicatiile alimentare vin la pachet cu sezonul cald, iar motivul pentru care fac atat de multe victime este ca oamenii au perceptii total gresite despre cum trebuie depozitate corect alimentele. Printre cele mai comune mituri legate de mancare in timpul verii se numara ideea conform careia este in regula sa consumam alimente daca au stat in lada frigorifica sau ca mancarea alterata are miros si gust respingator.

Potrivit Departamentului de Siguranta Alimentara din SUA, intoxicatiile alimentare „lovesc” cel mai tare in perioada mai-septembrie, odata cu sezonul picnicurilor si al gratarelor. Iata cateva mituri care perpetueaza boala:
1. Mancarea nu este la loc sigur nici macar intr-o lada frigorifica. “Viata bacteriilor incepe la 40 de grade. Daca lada frigorifica nu face fata temperaturilor de afara, microorganismele se vor multiplica in voie”, spune Bethany Thayer, dietetician si purtator de cuvand al Academiei de Nutritie din America. Acesta spune ca pericolul poate fi evitat daca lada se va umple numai in proportie de 75% cu alimente, un strat generos de gheata si abia apoi restul de 25% de produse. Ulterior, lada va stat la racoare si umbra, nicidecum in soare.

2. Mancarea nu a fost contaminata daca a stat doar 1-2 ore la temperatura camerei. “La o temperatura mai mare de 32 de grade, nu putem lasa alimentele decat sub o ora”, arata Ximena Jimenez, de asemenea membra a Academiei de Nutritie din SUA.

3. Alimentele stricate miros si au gust urat. Nimic mai neadevarat, arata Jimenez. Cea mai simpla regula, spune ea, este a timpului: “Daca nu-ti mai amintesti de cat timp sta in frigider, arunca-l!”. E mare ajutor sunt si termometrele de frigider, iar temepratura optima este de 4,4 grade Celsius.

4. Iti poti da seama cat de patrunsa este carnea de pe gratar uitandu-te la ea sau apasand-o cu degetele. Gresit. Chiar si cei mai experimentati bucatari folosesc un termometru alimentar, pe care-l infing in cea mai groasa parte a carnii, pe langa oase si grasime. Fripturile sunt gata la circa 76 de grade celsius, carnea tocata la 71, iar cea de porc la 62 de grade.

5. Fructele si legumele nu trebuie spalate, atata vreme cat sunt curatate de coaja. In realitate, avocado, castravetii, pepenele si multe alte produse proaspete nu pot fi consumate n siguranta decat daca au fost spalate, chiar si dupa curatare.“Cutitul este purtator al bacteriei E.coli, pe care o introduce inapoi in fruct”, atrag atentia specialistii.

sursa: doctorul zilei
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1719 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025126 (s)