News Flash:

Iaurt cu gandaci!

14 Aprilie 2014
1175 Vizualizari | 0 Comentarii
Ca foarte multe alte mancaruri pe care le consumam, iaurtul, pe langa laptele praf, emulgatori, contine si….“fructe”…in poze, pentru ca in realitate contine doar colorant natural. Pentru a nu speria consumatorii, producatorul s-a gandit sa inlocuiasca denumirea standard E120 cu numele real Cosenila, scrie medicul Gheorghe Mencinicopschi.

Cosenila este de fapt o specie de gandaci din familia Dactylopius coccus (sau Coccus cacti) ce traiesc in Mexic, Peru pe anumite specii de cactusi. Din acesti gandaci se extrage un colorant rosu aprins, ce apoi este transformat in cosenila, carmin sau acid carminic. Acesta se poate extrage doar din gandacul femela.


Pentru a fi extras colorantul natural, femelele sunt ucise prin inecare in apa iar apoi sunt puse la uscare(artificiala sau solara). Cand ajung la aprox. 30% din greutate pot fi prelucrate pentru obtinerea colorantului prin strivire sau stoarcere. In functie de cantitate si alti aditivi colorantul poate lua mai multe nuante de la violet, rosu aprins pana la orange. Pentru producere unui kg de cosenila sunt necesare aprox 100.000-150.000 de insecte.

Deoarece este extras din gandaci/insecte nu este recomandat copiilor sau persoanelor cu hipertensiune. S-au constatat putine reactii adverse, in general alergii sau in unele cazuri aparitia astmului.

sursa: rtv
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iaurt gandaci
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1799 (s) | 23 queries | Mysql time :0.022150 (s)