News Flash:

Iata de ce nu reusesti sa slabesti!

18 Iulie 2013
2538 Vizualizari | 0 Comentarii
Ti-e foame tot timpul si nu reusesti sa te tii de un regim de slabit? Cercetatorii au descoperit adevaratul motiv pentru care unele persoane nu se pot abtine de la dulciuri si alimente grase.

Este vorba despre o secventa de ADN problematica – o anumita varianta a genei FTO – care ii impiedica pe oameni sa se simta satui si ii face sa simta frecvent pofta de dulciuri si mancaruri grase, spun oamenii de stiinta.

In urma cu cativa ani, a fost descoperita gena FTO, despre care se stie ca are un rol important in aparitia obezitatii, dar mecanismul din spatele acestei asocieri era inca necunoscut. Acum, oamenii de stiinta au descifrat misterul influentei genei FTO asupra greutatii corporale.

Cunoscand modul in care actioneaza gena, pot fi explorate noi cai de a contracara influenta ei, pentru a combate obezitatea care, in multe tari ocidentale, tinde sa capete proportiile unei adevarate epidemii.

Milioane de britanici, de pilda, poarta o varianta problematica a acestei gene (aproximativ jumatate din populatia tarii, dupa aprecierile cercetatorilor), fie intr-un singur exemplar, fie in doua exemplare (deoarece cand vorbim despre „gena” este vorba, in realitate, despre o pereche de gene, situate pe doi cromozomi pereche; in cazul de fata, cele doua copii ale genei FTO se gasesc pe cromozomii din perechea 16).

Cei 16% dintre locuitori care poarta doua copii ale acestei variante defecte a genei au sanse cu 70% mai mari sa devina obezi decat cei care nu au nicio copie a variantei genei FTO. Chiar si cei 49% care au singura copie a genei problematice au sanse cu 30% mai mari de a deveni obezi.

Oamenii care au aceasta varianta (botezata de cercetatori „gena obezitatii” sau „gena foamei”) tind sa manance mai mult si, cel mai adesea, esueaza in incercarea de a pierde in greutate prin dieta.

Mecanismul actiunii acestei gene implica un hormon numit grelina, responsabil de aparitia senzatiei de foame. Oamenii care au „gena obezitatii” nu prezinta o scadere semnificativa a nivelului de grelina dupa ce au mancat o cantitate obisnuita de alimente, ceea ce ii face sa manance foarte mult.

Cercetatorii de la University College London au cerut unor barbati tineri (dintre care unii aveau gena cu probleme, iar altii nu)  sa isi evalueze intensitatea senzatiei de foame inainte si dupa o masa. Voluntarilor li s-au luat probe de sange, masurandu-se nivelul sanguin al grelinei,  hormonul care declanseaza senzatia de foame.

Nivelul de grelina este, in mod normal, mai ridicat inainte de masa si scade dupa ce mancam.

In schimb, la barbatii care aveau „gena foamei” s-a observat ca nivelul de grelina ramanea relativ ridicat si dupa ce mancasera, iar senzatia de foame era mai intensa.

Dupa ce mancasera, voluntarilor le-au fost aratate imagini reprezentand diferite alimente si au fost intrebati cat de apetisante li se pareau. In ciuda faptului ca abia mancasera, celor care aveau „gena foamei” li s-au parut tentante prajiturile, cipsurile si burgerii.

Apoi, oamenii de stiinta au scanat creierele voluntarilor, cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica.

Cei care aveau gena foamei au prezentat o activitate mai intensa a creierului atunci cand se gandeau la mancaruri grase si dulci.

Rezultatele studiului au fost publicate in Journal of Clinical Investigation.

Unii dintre noi, spune dr. Rachel Batterham, conducatorul studiului, pur si simplu sunt „programati biologic” sa manance mai mult. „Nu numai ca aceste persoane au niveluri mai mari de grelina si de aceea se simt mai flamande, dar creierele lor reactioneaza diferit la grelina si la vederea imaginilor cu alimente. Este o dubla problema”, spune ea.

Rezultatele studiului ar putea deschide noi cai de cercetare in domeniil tratamentelor anti-obezitatate.

Desi exista unele medicamente destinate slabirii, ce actioneaza asupra mecanismelor cerebrale si hormonale ale foamei, acestea nu constituie singurul mijloc de combatere a obezitatii determinate de „gena foamei”.

Se stie ca nivelul de grelina, deci si intensitatea senzatiei de foame, pot fi reduse prin exercitii fizice – precum mersul pe biciclata – ori prin consumarea unei diete bogate in proteine.

sursa: doctorul zilei
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

foame alimente grase gena fto gena obezitatii grelina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1771 (s) | 23 queries | Mysql time :0.026543 (s)