News Flash:

Iata de ce e bine sa gatesti in tigaie de fonta

2 Ianuarie 2013
9584 Vizualizari | 0 Comentarii
Daca ai ascuns tigaia veche si grea din fonta in favoarea suratelor mai noi din teflon sau aluminiu, iti dam motive sa o scoti din nou la lumina. Daca abia acum te gandesti sa investeti intr-o tigaie buna, te vom convinge ca una din fonta este alegerea potrivita.
 
Tigaia de fonta e mai greu de manevrat in comparatie cu cele din noua generatie, dar asta nu ar trebui sa fie un impediment in a gati cu ajutorul ei. Desi pare de moda veche, fonta este durabila, distribuie caldura uniform pentru o gatire perfecta si poate fi folosita si pe aragaz, si in cuptor. Pe langa motivele practice, iata care sunt motivele sanatoase care sa te faca sa te reintorci la ea.
 
1. Gatesti cu mai putin ulei

Fonta este la fel de buna ca orice material antiaderent folosit la tigaile moderne. Asta inseamna ca poti sa prajesti sau sa rumenesti fara sa pui nicio picatura de ulei. In tigaia de fonta vei putea pregati si legume, si carnuri fara sa se prinda daca stii un mic secret.
 
Fonta trebuie pregatita (daca nu gasesti o tigaie tratata din fabrica) astfel incat sa se formeze o pelicula care sa nu permita arderea mancarurilor pe care le gatesti. Pregatirea inseamna arderea/ tratatrea fontei inainte de folosire. Poti acoperi baza tigaii cu un strat de sare kosher si un strat de 1 cm de ulei de gatit. Pune pe foc si lasa sa se incinga pana cand uleiul ajunge la punctul de fum (ardere). Acum toarna sarea si uleiul din tigaie intr-un bol si cu un ghemotoc de servetele freaca interiorul tigaii.
 
Curatarea unei tigai din fonta nu se face cu detergent de vase. Foloseste doar un burete aspru si apa fierbinte si apoi lasa-o sa se usuce.
 
2. Tigaia din fonta nu contine chimicale

In tigaile din materiale antiaderente sunt ascunsi si o multime de compusi chimici. Invelisul care nu permite prinderea sau arderea mancarurilor are in componenta perfluorcarbonul (PFC) care se elibereaza la temperaturi mari. Potrivit unui studiu publicat in 2011, in Jurnalul de Endocrinologie Clinica si Metabolism (SUA), acest compus este legat de aparitia unor probleme de sanatate ale ficatului, are potential cancerigen si duce la aparitia menopauzei precoce. Chiar daca nu folosesti tigaile antiaderente la temperaturi mari, aceeasi compusi chimici pot fi ingerati atunci cand suprafata tigaii se zgarie. In cazul fontei acesti compusi chimici lipsesc, asa ca pericolul dispare.
 
3. Adauga fier mancarurilor tale

Tigaile din fonta nu contin chimicale, dar pot elibera fier in mancarea pe care o gatesti in ele. Ceea ce nu este neaparat un lucru rau pentru ca, astfel, vei putea adauga acest mineral in dieta ta fara prea mult efort. Deficienta de fier este intalnita la multe femei. Atunci cand gatesti in fonta, mai ales ingredinete acide, cum e sucul de rosii, poti creste continutul de fier chiar si de 20 de ori.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tigaie buna gatire perfecta aragaz material antiaderent
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1707 (s) | 34 queries | Mysql time :0.033726 (s)