News Flash:

Iata ce nu stiai despre ceapa

17 Martie 2012
5163 Vizualizari | 0 Comentarii
Ceapa tocata
Multa lume iubeste gustul cepei, dar putini sunt aceia care se incumeta sa o consume in orice situatie si chiar mai putini cei care ii cunosc beneficiile asupra sanatatii. Este plina de minerale, nutrienti, vitamine si compusi antiinflamatori unici.

1. "Plangi" atunci cand toci ceapa?

Din cauza substantelor pe care le contine, ceapa duce la aparitia lacrimilor, lucru care ii face pe multi sa evite a o descoji sau toca. Totusi, exista cateva modalitati prin care poti preveni acest lucru:

- tine ceapa la racoare pentru o ora inainte de a o curata;
- taie ceapa langa o fereastra deschisa;
- poarta ochelari;
- poti s-o tai sub jetul de apa rece, desi nu este recomandabil, pentru ca nutrienti pretiosi se pot pierde astfel;
- taie coada ultima, caci acolo se afla cea mai mare concentratie de enzime care provoaca lacrimile.

2. Ce varietati sunt bune si pentru ce

- ceapa galbena este indicata la gatit, pentru ca va capata o nuanta placuta de maroniu inchis, atunci cand este folosita in supe si tocanite;
- ceapa rosie este buna pentru salate si sandvisuri proaspete;
- ceapa alba este cea mai folosita in bucataria mexicana, luand culoarea galben-auriu cand este sotata.

3. Aspecte inedite despre ceapa


- egiptenii antici venerau ceapa, crezand ca forma si inelele sale simbolizeaza eternitatea;
- mancand patrunjel vei scapa de gustul neplacut din gura, de dupa ceapa;
- atletii din Grecia Antica mancau cantitati mari de ceapa inainte de competitie, pentru ca se credea ca echilibreaza substantele din sange;
- in Roma, gladiatorii beneficiau inainte de lupta de un masaj cu ceapa, pentru a avea muschi mai fermi;
- in Evul Mediu, oamenii isi plateau chiria cu ceapa sau o foloseau pe post de dar;
- ceapa este cultivata de peste 5.000 de ani in Asia si orientul Mijlociu, azi fiind cotata ca cea de-a cincea cea mai folosita leguma din lume;

4. Beneficii asupra sanatatii

- ceapa este buna pentru tratarea tusei, a congestiei sau a astmului si a infectiilor respiratorii. In plus, ajuta si la alungarea insectelor si la combaterea infectiilor. Zaharul si sucul de ceapa formeaza un sirop extrem de bun pentru copii bolnavi si cat se poate de natural si fara efecte adverse.
- ceapa contine multi compusi naturali, printre care organosulfurul, care ajuta la scaderea colesterolului si a presiunii sanguine. In plus, si nivelul lipidelor scade.
- cepele sunt bogate in flavonoide, substante care protejeaza de bolile cardovasculare.
- este un agent natural care impiedica inchegarea peste masura a sangelui, astfel incat sa nu se blocheze vase importante.
- protejeaza de cancerul la stomac, dupa cum arata studiile.
- in zonele din India in care oamenii nu mananca deloc ceapa si usturoi, acestia au nivelul colesterolului marit, la fel precum presiunea sanguina.

5. In ceea ce priveste calitatile nutritive, iata ce trebuie sa stii despre ceapa:


- este saraca in grasimi saturate, sodiu si colesterol;
- este bogata in vitamina C, fibre, vitamina B6, acid folic si magneziu;
- valorile sale nutritive sunt perfecte pentru a scadea in greutate si a mentine o sanatate de fier;
- incurajeaza cresterea bifidobacteriilor sanatoase, creand un mediu propice in colon;

6. Utile despre ceapa

- ceapa in exces poate duce la probleme de ordin gastrointestinal, greata si diaree;
- stocheaza ceapa intr-un spatiu bine ventilat, la temperatura camerei, departe de o sursa directa de caldura sau de lumina. Cu exceptia cepei verzi, ea nu trebuie sa fie refrigerata;
- nu trebuie sa o tii aproape de cartofi, caci acestia vor absorbi umezeala si se vor strica mai repede ambele legume.

sursa: ziare.com



Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Ceapa
ceapa racoare nutrienti coada enzime ceapa galbena ceapa rosie salate
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1834 (s) | 34 queries | Mysql time :0.032638 (s)