News Flash:

Iata ce boli ascund cele mai sanatoase alimente!

12 Septembrie 2013
1414 Vizualizari | 0 Comentarii
Pe langa beneficiile pe care le aduc, unele alimente considerate sanatoase pot avea toxine care provoaca infectii sau pot fi raspunzatoare de boli grave. Consumate in cantitati moderate si preparate igienic, alimente precum ouale, branza si tonul nu sunt periculoase pentru persoanele sanatoase. Daca le mancati insa in exces sau in combinatie cu alte produse nocive, efectul va fi contrar.

Spre exemplu, ouale ofera energie datorita calciului, fierului si vitaminelor continute. „Sunt foarte hranitoare, bogate in vitamina D3 si au un continut optim de lecitina”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in nutritie. Cele mai bune sunt ouale de la gainile de curte si cele ecologice. Un ou pe zi poate fi consumat mai ales dimineata, dar nu trebuie asociat cu branza sau carne, ci cu legume. Mare atentie la albus, fiindca poate fi alergen, mai ales pentru copiii mici.

Tonul, mai sigur la conserva

Inainte de a cumpara ton, trebuie sa va asigurati ca este foarte proaspat, pentru ca poate provoca reactii alergice puternice. Mai sigure sunt conservele. Totusi, tonul se digera usor, avand grasimi semisaturate si este bun datorita continutului de proteine si acizi grasi care fac bine creierului si inimii. „E bun pentru dieta, fiindca slabeste daca este consumat fiert, la gratar sau inabusit”, mai spune profesorul Mencinicopschi.

Scoicile sunt bogate in seleniu si zinc, care fac bine in special pentru sistemul imunitar si reproducator. Insa, daca nu sunt proaspete, pot cauza toxiinfectii. „Ca orice fructe de mare, nu se recomanda persoanelor cu guta, pentru ca au multe nucleoproteine”, avertizeaza nutritionistul Corina Zugravu.

Mare grija trebuie sa aveti si la branzeturile grase, precum parmezanul sau cascavalul, sa le consumati moderat si fara sa le amestecati cu peste sau carne. Pe langa calorii si calciu, branzeturile contin multa sare si se digera greu. De aceea este indicat sa le mancati dimineata. Daca le consumati in cantitati exagerate, riscati sa va ingrasati si sa faceti hipertensiune. Totusi, putin cascaval dupa masa reduce pericolul cariilor den tare, cand nu puteti sa va spalati pe dinti.

Rosiile, riscante pentru cei cu pietre la rinichi

Rosiile pot fi periculoase pentru cei care au intoleranta la ele, dar si pentru persoanele care au pietre la rinichi, deoarece contin acid oxalic.

Pe de alta parte, sunt foarte sanatoase pentru ca au vitamine si antioxidanti in samburi. „Contin licopen, care are efecte de prevenire a cancerului de prostata, dar sunt recomandate cele cu putine pesticide”, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Pe de alta parte, zarzavaturile consumate in salate – cu ulei de masline, zeama de lamaie, mirodenii si condimente – pot fi consumate fara restrictie.

Evitati insa sa le mancati cu maioneza si sa le preparati termic. „Sunt foarte sanatoase, au proprietati anticanceroase, dar trebuie spalate foarte bine inainte de a fi consumate”, mai recomanda medicul nutritionist Corina Zugravu.

sursa: doctorul zilei
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alimente sanatoase
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1736 (s) | 23 queries | Mysql time :0.021348 (s)