News Flash:

Hai sa te invat cum sa alegi si sa pastrezi cat mai proaspete legumele de primavara

20 Aprilie 2017
2035 Vizualizari | 0 Comentarii
Au aparut primele legume de primavara, iar tarabele sunt pline cu produse de tot felul: ceapa verde, ridichi, salate, urzici si verdeturi. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, te invata cum sa cumperi si sa depozitezi sanatos trufandalele de primavara.

Ceapa verde
Cum se alege? Cumpara ceapa verde cu bulbi albi si frunzele de o culoare vie, verde. Evita ceapa care are bulbii curatati de coaja si pielita, patati sau loviti. De asemenea, evita sa cumperi ceapa cu frunze vestede, rupte, lovite sau patate.
Apasa usor pe bulbi: daca iese un sirop urat mirositor si de culoare galbuie inseamna ca interiorul nu este bun.
Cum se pastreaza? Ceapa verde se pastreaza la frigider, ferita de lumina si ambalata in pungi de hartie. Daca doresti sa o consumi peste un anumit timp, nu o spala! Apa va afecta frunzele, iar ceapa se va inmuia si va putrezi.
Sfatul specialistului: ceapa verde si leurda sunt exceptionale in detoxifierea organismului. Au proprietati antivirale, antibacteriene, contin multe fibre si vitamina C.

Citeste si

Ridichi
Cum se aleg? In primul rand, ridichile trebuie sa fie tari, sa-ti dea senzatia de prospetime. Evita sa cumperi ridichi moi, cu textura incretita si pulpa seaca.
Ai grija sa nu fie putrezite! Motivul? Multi vanzatori tin ridichile in buchete, intr-un borcan cu apa, pentru a le pastra proaspete cat mai mult timp. Frunzele putrezesc si pot afecta bulbul.
Cum se pastreaza? Ridichile se pastreaza fara frunze si fara a fi spalate. Depoziteaza-le in caserole de plastic inchise etans sau in pungi de hartie la loc intunecos si racoros.
Sfatul specialistului: sunt bune pentru combaterea tusei expectorante, a racelii si gripei. Sunt delicioase scobite in interior si umplute cu zahar sau miere de albine.

Urzici
Cum se aleg? Cumpara de la piata urzici cat mai fragede si evita-le pe cele care sunt vestede si foarte inchise la culoare. Alege frunze proaspete si tinere. Inainte de a le prepara curata-le de iarba si spala-le de mai multe ori pana cand apa ramane curata.
Cum se pastreaza? Urzicile nu se spala daca vrei sa le consumi peste o zi sau doua. Se depoziteaza in frigider, in pungi de hartie. Nu le tine prea mult depozitate pentru ca se vor vesteji.
Sfatul specialistului: trebuie obligatoriu consumate. Ajuta la purificarea sangelui, regleaza fluiditatea acestuia, contin vitamina K. Sunt un detoxifiant general, un bun diuretic si sunt recomandata persoanelor care sufera de alergii. O cura de urzici este mai mult decat recomandata.

Citeste si

Salata
Cum se alege? Salata verde este vedeta sezonului. Cand cumperi, alege salata tanara, sanatoasa, cu frunzele subtiri si culoare vie. Evita salata vestejita, cu frunze taiate, rupte, murdare si patate.
Cum se pastreaza? Salata se poate pastra intr-un loc intunecat si racoros cum este frigiderul. Fereste-o de umiditate sau apa pentru ca se va vesteji repede. Salata nu tine foarte mult timp, asa ca este recomandat sa o consumi cat mai repede.
Sfatul specialistului: contine multa vitamina C, fibre si multe saruri minerale. Are proprietari revigorante si da organismului rezistenta la infectii si virusuri. Datorita continutului ridicat de clorofila, salata are rol antianemic. De asemenea, este recomanadata persoanelor care sufera de afectiuni ale tranzitului intestinal.

Citeste si

«Mancati cat mai multe legume»Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare
Primavara este momentul sa diminuam consumul de carne si sa crestem consumul de verdeturi si legume de sezon: ceapa verde, usturoiul verde, ridichile, salata, urzicile, mazarea noua, fasole fideluta, etc.
Dintre alimentele primaverii prin efectele lor benefice organismului se remarca frunzele de papadie care tonifica, detoxifiaza si au proprietati hepatoprotectoare, leurda, urzica, usturoiul si ceapa verde. Acum este momentul sa renuntam la carnuri, mezeluri si mancaruri grele si sa alegem salate pe baza de legume proaspete.

sursa: click
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

legume primavara verdeturi primavara
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1435 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015114 (s)