News Flash:

Gutuia, Fructul de aur al toamnei! Face minuni in organism: scade colesterolul, tensiunea

11 Septembrie 2019
1028 Vizualizari | 0 Comentarii

Gutuia este, pe buna dreptate, fructul miraculos al toamnei. Beneficiile acestui fruct galben ca soarele sunt uimitoare! Nu degeaba i se spune fructul de aur. Gutuia este un fruct specific toamnei, cu beneficii uimitoare, la care nici nu te-ai fi gandit. Este scaldat in razele soarelui, continand intreaga lui putere. Nu ne miram ca ne va da vitamine la schimb, exact in sezonul in care nu ne mai putem rasfata ca vara, cu razele solare.

Este copt exact la timp, cat sa ne intareasca imunitatea. Are o capacitate incredibila de a preveni cancerul, de a ajuta la slabit, de a imbunatati sistemul digestiv, de a reduce colesterolul si de a stimula sistemul imunitar. Previne bolile gastrointestinale, calmeaza inflamatia, ne face pielea mai frumoasa, ne scade tensiunea arteriala, previne reactiile alergice si stimuleaza circulatia in sistemul cardiovascular.

Gutuia este cumva inrudita cu marul si para, pe numele sau stiintific Cydonia oblonga, iar radacinile ei ar fi din zona euroasiatica, incluzand Uzbekistan, Armenia, Turcia, Ungaria, Macedonia etc. Gutuia se consuma mai greu, fiind usor inecacioasa, de aceea este mai bine sa o consumi rasa, alaturi de mar. Se poate amesteca si in placinta, alaturi de mar, rezultatul fiind spectaculos.

Se poate coace sau se poate face gem. Este delicios. Totusi, beneficiile complete vin daca se consuma coaja si fructul proaspat, deoarece este o bomba de vitamine si minerale, antioxidanti si fibre alimentare.

100 g gutuie contin, potrivit USDA: 84 g apa, 57 calorii, 0.4 g proteine, 0.1 g grasime, 15.3 g carbohidrati, 1.9 g fibre, 11 mg calciu, 0.7 mg fier, 8 mg magneziu, 17 mg fosfor, 197 mg potasiu, 4 mg sodiu, 0.04 mg zinc. Gutuile contin 37% din doza zilnica recomandata de vitamina C in 100 de grame.

Asadar, consumul de gutuie este mai mult decat recomandat, insa fara excese. Nu au fost identificate efecte adverse ale acestui fruct, iar toate sursele il prezinta ca un ajutor de nadejde in dieta zilnica, mai ales toamna, cand ne pregatim sa ne crestem imunitatea.

Este recomandata evitarea semintelor de gutuie, in special mestecarea lor, intrucat contin cianide, substante chimice toxice, care se regasesc, de exemplu, si in semintele merelor. Insa o gutuie medie pe zi, rasa, fara samburi, dar cu coaja, va va reda stralucirea parului si o buna circulatie sanguina. Fiind intensificat fluxul de sange, va stimula foliculii de par.

Cantitatea notabila de potasiu a gutuii optimizeaza tensiunea arteriala. Potasiul este unul dintre mineralele esentiale, intrucat faciliteaza transferul de fluide efectiv in celule si normalizeaza tensiunea, relaxand vasele de sange, reducand presiunea asupra sistemului cardiovascular. Astfel, scad riscurile bolilor de tipul ateroscleroza, implicit riscul de a dezvolta boli de inima, atac vascular cerebral sau infarct.

Mai mult, gutuile au efect antidepresiv

Cu ajutorul gutuilor iti pot imbunatati chiar si starea de spirit. Astfel, daca te confrunti ca stari de depresie, mananca cate o lingura de dulceata de gutui. De asemenea, daca pui in dormitor, pe noptiera, 1-2 fructe coapte, substantele eterice din gutuie au proprietati linistitoare. Asadar, sa profitam de bogatia toamnei si de medaliata sa cu aur, gutuia!

Cand se culeg si cat se pot pastra gutuile

Pentru a stabili momentul corect de recoltare, stergem puful de pe coaja fructelor. La fructele bine coapte, puful se indeparteaza cu usurinta, dezvaluind epiderma aurie, lucioasa. Daca gutuile sunt culese inainte de maturizarea deplina, puful nu va mai putea fi sters, ci va trebui indepartat cu tot cu coaja, prin curatare. De asemenea, fructele mature se desprind cu usurinta de pe ramuri. Atentie! Daca rupeti varful ramurilor de care sunt prinse fructele, pomul nu va mai rodi in anul viitor, deoarece asa se distrug mugurii de rod.

Pastrarea gutuilor

Gutuile nu pot fi pastrate decat cateva luni. In functie de soi, fructele rezista pana in decembrie-ianuarie. Cel mai bine se pastreaza in locuri racoroase. Cand survine supramaturarea, pulpa gutuilor devine maronie, isi pierde suculenta si nu mai poate fi consumata nici proaspata, nici preparata.
 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1693 (s) | 26 queries | Mysql time :0.021769 (s)