News Flash:

Gustoase, dar nocive. Iata cat de mult iti afecteaza mezelurile sanatatea

15 Octombrie 2012
3054 Vizualizari | 0 Comentarii
Supermarketurile sunt pline de tot felul de mezeluri. Care de care mai apetisante si mai placute ca aroma te intampina la raionul de carne. Dar stii cat de nocive sunt pentru sanatatea ta?

Intrucat sunt gata preparate, le pregatim sandvisuri pentru scoala sau serviciu, cand iesim la picnic sau mergem in excursii etc. Iata ce spune medical Serban Damian cu privire la consumul de mezeluri: "Problemele cu mezelurile sunt pe mai multe planuri. In primul rand, este vorba despre sursa carnii. Unele carnuri sunt mai hranitoare decat altele, mai sarace sau mai bogate in grasime saturata. Apoi vorbim de cantitatea reala de carne din produs – in unele situatii, mezelurile contin sub 50% carne si restul amidon, soia, apa (saramura). Un alt aspect este grasimea existenta sau adaugata (slanina), care este saturata, deci periculoasa pentru sanatate (atunci cand se depaseste un anumit procent zilnic in alimentatie). Trebuie luata in calcul si metoda de preparare. De exemplu, afumarea poate fi un factor de risc pentru sanatate, predispunand catre cancer gastric. Si nu in ultimul rand, adaosul de E-uri – pentru gust, culoare, miros, consistenta – unele dintre acestea sunt insuficient testate toxicologic si ar putea sa puna probleme pentru sanatate in anumite doze".

Cat de periculos este parizerul
 
De ce este parizerul considerat ca fiind un produs periculos? "Aproape niciodata nu stim ce contine cu adevarat! Este un amestec omogenizat din care carnea reprezinta doar o fractiune, probabil destul de mica. In rest, avem faina de soia, amidon din cartofi (in unele cazuri ajungand la 30-40% din volumul total), E-uri (fosfati, coloranti, substante pentru amplificarea gustului), grasime animala. Nici carnea existenta nu stim din ce parte a corpului animalului provine, putand avea valoare nutritiva redusa. In plus, unele mezeluri sunt injectate cu apa", a mai detaliat dr. Damian.

Muschiul, mai sanatos decat parizerul

In comparatie cu parizerul, despre muschi se poate spune ca e putin mai sanatos pentru simplul motiv ca se stiu ingredientele.

Ce patesti daca mananc mezeluri in cantitati mari? "Creste riscul dezvoltarii obezitatii, a bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, dislipidemiilor, diabetului zaharat sau gutei", potrivit doctorului Serban Damian. Ba mai mult, se depune grasime pe peretii vaselor de sange.

Solutia pentru prevenirea oricaror probleme consta in consumul de carne proaspata. “Chiar daca nu se poate spune ca face parte din categoria mezeluri, aceasta, cu siguranta, este cea mai sigura varianta, daca ne preocupa mai ales sanatatea copiilor. Este de preferat sa cumparam carne proaspata si sa o gatim acasa. Consumul de mezeluri ar trebui sa ramana doar ocazional, pentru ca nu reprezinta o necesitate in alimentatia noastra, iar pentru copiii sub 10-12 ani este chiar de evitat", avertizeaza dr. Serban Damian.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sandvisuri carne saramura alimentatie cancer gastric mezeluri muschi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1827 (s) | 34 queries | Mysql time :0.034684 (s)