News Flash:

Greseala pe care o fac toti atunci cand prajesc cartofi

1 Mai 2017
6090 Vizualizari | 0 Comentarii
Alimentele bogate in amidon preparate la temperaturi foarte inalte pentru o perioada lunga de timp, precum cartofii prajiti intens, pot creste riscul de cancer in cazul persoanelor care le consuma in mod frecvent, au anuntat luni oamenii de stiinta britanici din cadrul unei agentii guvernamentale.

Potrivit Agentiei guvernamentale pentru standarde alimentare din Marea Britanie (FSA), o substanta numita acrilamida, produsa atunci când alimentele bogate in amidon sunt prajite, fripte sau coapte pentru o perioada indelungata la temperaturi foarte inalte, poate creste riscul de cancer. Acest lucru a fost relevat in urma studiilor efectuate pe animale, au precizat reprezentantii Agentiei.
Intr-o declaratie care a starnit critici din partea unor experti independenti, FSA sustine ca pentru reducerea pericolului consumatorii ar trebui sa gateasca alimentele bogate in amidon la temperaturi scazute si sa le manânce atunci când acestea au o tenta aurie, nu maronie. “Parerea generala in rândul cercetatorilor este ca acrilamida are potential cancerigen in cazul oamenilor”, se arata in declaratie. “Ca regula generala, trebuie vizata o culoare aurie sau mai deschisa in timpul coacerii, prajirii sau frigerii alimentelor bogate in amidon, precum cartofii, radacinoasele si pâinea”, precizeaza FSA, potrivit sursei citate.

Citeste si Doctorul care a DESCOPERIT ALIMENTUL pe care sa-l mananci si nu faci CANCER niciodat ...

Alti experti sustin, insa, ca exista o serie de factori cu un mai mare potential cancerigen, precum fumatul, consumul de alcool si obezitatea, iar consumatorii ar trebui sa isi concentreze atentia in primul rând asupra lor. “In urma studiilor efectuate pe animale s-a observat ca acrilamida are potentialul de a interactiona cu ADN-ul din celulele noastre, asadar poate fi asociata cu cancerul”, sustine organizatia Cancer Research UK intr-un raspuns emis dupa anuntul FSA. “Insa, in urma cercetarilor efectuate pe oameni, dovezile arata ca, in cazul majoritatii tipurilor de cancer, nu exista o asociere intre acrilamida si riscul de cancer”, precizeaza aceasta.
Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), clasifica acrilamida drept “un potential factor cancerigen uman” punând aceasta substanta in aceeasi categorie de risc ca si utilizarea steroizilor anabolizanti, consumul de carne rosie si de bauturi foarte fierbinti, dar si meseria de lucrator in saloanele de coafura.                    

sursa: sanatatea
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

amidon acrilamida potential cancerigen
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1678 (s) | 34 queries | Mysql time :0.025795 (s)