News Flash:

Greseala pe care o fac multe gospodine - Uite de ce NU creste cozonacul si NU e pufos

7 Aprilie 2017
53558 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

1 kg de faina
200 g zahar
50 g drojdie proaspata
1/2 litru de lapte
4 galbenusuri
1 ou intreg – pentru uns pe deasupra
50 g unt
100 ml de ulei – pentru uns blatul de lucru si formele
coaja rasa de la o lamaie
un varf de lingurita de sare

Pentru umplutura:
200 g zahar
4 linguri de cacao
200 g rahat

Mod de preparare:

Faina, ouale, zaharul si ligheanul in care veti framanta cozonacul trebuie sa fie la temperatura camerei. Cerneti faina in ligheanul pregatit. Ideal ar fi sa o cerneti de doua ori ca sa inglobeze cat mai mult aer si sa obtineti un cozonac cat mai pufos. Incalziti laptele. Nu trebuie sa fie fierbinte, ci usor caldut, abia sa se simta la mana. Dati deoparte 50 ml de lapte caldut pe care il vom folosi la maia, iar in restul de lapte dizolvati zaharul.

Citeste si Retete de cozonac: Cum faci cel mai pufos si fraged cozonac de Pasti
 
Dizolvati drojdia in 50 ml de lapte, apoi adaugati treptat 100 g de faina si amestecati maiaua cu o lingura de lemn pana obtineti o consistenta cremoasa. Presarati peste maiaua astfel preparata o lingura rasa de faina, o acoperiti cu un prosop curat si o lasati la dospit timp de 30 de minute intr-un loc ferit de curent. Va creste si veti observa la suprafata ei ca faina s-a “crapat”.
Topiti untul intr-o craticioara la foc mic, apoi il lasati sa se racoreasca. Cand il folositi trebuie sa fie caldut, nici rece, nici fierbinte. Bateti galbenusurile cu o furculita si adaugati in ele sarea si coaja rasa de lamaie.
Faceti o adancitura in faina din lighean in care turnati maiaua, galbenusurile batute si restul de laptele caldut. Amestecati cu mana, iar pe masura ce aluatul se leaga, turnati putin unt topit (cam 1/3 din cantitate) si framantati pana ce acesta este complet inglobat. Abia apoi turnati din nou putin unt si framantati din nou si tot asa pana cand aluatul inglobeaza tot untul.

Citeste si Exista si cozonac de post - FARA oua si lapte - Cum faci cozonac de post, pufos si delicios

Framantati aluatul cam 30 de minute pana cand il simtiti ca devine moale, elastic, lucios si nu se mai lipeste de maini, nici de lighean. Acoperiti ligheanul cu un servet si lasati aluatul sa creasca intr-un loc caldut si ferit de curent pana isi dubleaza volumul (aprox. 1 ora).
Rasturnati aluatul pe blatul de lucru uns cu putin ulei si il impartiti in 4 parti egale. Intindeti pe rand fiecare bucata de aluat intr-o foaie cu grosimea de 2-3 cm. Intindeti cu mana, nu cu sucitorul, pentru a pastra aerul in interior!!
Pentru umplutura de cacao, doar amestecati pudra de cacao cu zaharul. Impartiti cantitatea obtinuta in 4 parti egale si presarati pe fiecare foaie de aluat. Presarati si rahatul taiat cuburi.
Rulati foile de aluat, impletiti-le doua cate doua si asezati-le in 2 forme de cozonac unse cu ulei si tapetate cu hartie de copt.
Acoperim formele cu un servet si le lasa-le la dospit timp de 60 de minute pana cand  incepe sa depaseasca marginile formei.
Ungeti cozonacii cu oul batut. Daca va place, ii puteti presara cu zahar tos.
Bagati cozonacii in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati-i la copt 40-45 de minute pana trec testul scobitorii. Lasati cozonacii la racit eventual pana a doua zi.

preluat de pe: spynews
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

retete cozonac cozonac pasti cozonac craciun
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1844 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021986 (s)