News Flash:

E sanatos sa pui gheata in bauturi?

18 Iulie 2017
1347 Vizualizari | 0 Comentarii
Cand vara soseste, vrem sa ne racorim si sa alungam caldura in orice mod posibil. Un truc la care majoritatea dintre noi apelam este sa consumam bauturi reci. Daca nu gasesti o asemenea bautura in frigider sau congelator, cel mai probabil apelezi la celebrele cuburile de gheata. Simplu si rapid!
Dar stiai ca acest obicei este nociv? In cele ce urmeaza te invitam sa descoperi motivele pentru care nu ar trebui niciodata sa pui cuburi de gheata in bauturi.

Gheata murdara contamineaza bauturile
 
S-au efectuat numeroase studii pentru a se stabili daca celebrele cuburile de gheata, care sunt foarte populare vara, sunt sau nu benefice pentru sanatate.
Rezultatele au fost ingrijoratoare. In majoritatea restaurantelor „fast food” si a cafenelelor „trendy”, apa utilizata pentru a prepara gheata este plina de bacterii.De fapt, closetele din toaletele acestor localuri contin doze aproape la fel de mari de microorganisme nocive.
Chiar sugeram ca gheata din bauturile servite in restaurante este la fel de murdara ca apa de closet? Da, este adevarat. De fapt, se pare ca masinile de facut gheata sunt deseori mai murdare decat closetele.
Capii lanturilor de restaurante „fast food” sugereaza ca gheata este contaminata cu bacterii din cauza factorului uman. Mai exact, angajatii care fac gheata sunt aceeasi cu cei care iau contact cu banii clientilor, curata toaletele si podelele, dar uita sa se spele pe maini.
Testele de laborator nu au descoperit prezenta unui nivel alarmant de bacterii in bauturile servite in localurile mentionate anterior. Insa cert este ca acest nivel este mai mare decat ar fi „normal”.
Trebuie sa retinem faptul ca problema nu este apa din care gheata este facuta, care poate fi bauta fara nicio grija. Problema este proliferarea bacteriilor in aparatele folosite pentru prepararea ghetii. Aceste bacterii provin de pe mainile celor care servesc bauturile.

Citeste si Cel mai bun cocktail de vara - Blueberry Vohito

Sanatatea ta este in joc
 
Patrunderea bacteriilor in organism prin intermediul bauturilor consumate nu este neaparat un motiv de panica pentru oamenii sanatosi. Insa anumite grupuri mai vulnerabile (copiii, persoanele in varsta, cei cu un sistem imunitar slabit) risca sa se imbolnaveasca din cauza acestor patogeni.
Un alt factor pe care trebuie sa il luam in considerare este reprezentat de calatoriile in orase sau tari in care apa potabila are potentialul de a fi periculoasa.
Destinatiile exotice din Africa, Asia si America de Sud nu au conditii igienice si sanitare adecvate. Drept consecinta, apa in aceste locatii ar putea proveni din fluvii, lacuri sau rezervoare poluate.
Daca decizi sa calatoresti intr-un asemenea loc, te sfatuim sa eviti cuburile de gheata. Este mai bine sa servesti o bautura calda, decat sa petreci mai multe zile in camera hotelului fiind rapus — in cel mai fericit caz — de simptome ca diaree, crampe abdominale si voma.

Daca imi prepari singur propria gheata?

In ceea ce priveste restaurantele si cafenelele, ne putem baza pe cercetarile oamenilor de stiinta. Dar ce se intampla cand vrem folosim gheata preparata la noi acasa? Oare ne expunem la aceleasi riscuri?
Din pacate, si in acest caz ne expunem unor riscuri nu cu mult mai mici fata de cele mentionate anterior. Iti amintesti sa te speli pe maini inainte sa torni apa in aparatul de facut gheata? Mainile tale erau curate cand ai pus cuburile de gheata in pahar? Adevarul este ca nici noi nu avem mereu o igiena corecta.
Greselile pe care le poti comite sunt fara numar. De pilda, daca nu ai curatat dozatorul de gheata sau tava pentru cuburi de gheata, risti ca acestea sa fie infestate cu mucegai. Acest mucegai va ajunge in galeata cu gheata, apoi in pahar si, nu in ultimul rand, in corpul tau.
Este esential sa te asiguri ca atat tava pentru cuburi de gheata, cat si mainile tale sunt curate inainte de a turna apa. Spala-te pe maini pentru a evita transferul de bacterii atunci cand prepari cuburile, dar si inainte sa le servesti.
 
Citeste si Cocktail de fructe cu miere
 
Daca respecti toate conditiile sanitare de mai sus atunci cand prepari cuburi de gheata si le pui in pahare, sansele sa ingerezi microorganisme periculoase scad semnificativ.
Mai exista insa un aspect pe care trebuie sa il iei in considerare inainte de a servi o bautura foarte rece: faptul ca acestea irita gatul si corzile vocale. Cand iti este cald si te grabesti sa servesti un pahar de suc sau apa rece (direct din frigider sau cu gheata) risti sa experimentezi dureri in gat sau chiar disfonie.

Bauturile reci vs. cele calde – care sunt mai recomandate?

Un aspect interesant cu privire la includerea ghetii in bauturi este faptul ca stomacul nostru—precum si restul corpului—trebuie sa suporte lichidele reci pe care le ingeram.
S-a demonstrat stiintific ca un consum de apa foarte rece in timpul meselor cauzeaza indigestie. Acesta este motivul pentru care locuitorii Orientului Indepartat obisnuiesc sa serveasca ceai verde cald in locul bauturilor reci.
Un alt motiv pentru care nu ar trebui sa punem cuburi de gheata in bauturi este faptul ca vasele sanguine se contracta atunci cand consumam lichide reci. Drept consecinta, productia de mucus creste si organismul nu este hidratat corespunzator.
Opteaza mai degraba pentru lichide calde (precum ceaiurile). Miscarile intestinale vor fi mai usoare, digestia se va termina mai repede, sangele va fi purificat, iar rinichii vor putea sa detoxifice intreg organismul.
Nu in ultimul rand, consumul de alimente calde faciliteaza digestia grasimilor ingerate. Asta previne solidificarea grasimilor la nivelul peretilor stomacului. Cand meniul tau include surse de grasimi animale sau vegetale (uleiuri, fructe uscate, carne, galbenus de ou sau unt), te sfatuim sa optezi pentru ceai.

preluat de pe doza de sanatate
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

citeste si
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1531 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022924 (s)