News Flash:

Dovleacul te ajuta sa slabesti. E una dintre legumele cu cele mai putine calorii

23 Octombrie 2018
854 Vizualizari | 0 Comentarii

Bogat in vitamine, B9, C, E si K, dar si in minerale, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan si fier, dovleacul este o sursa deloc de neglijat de proteine si fibre. Totodata, reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6. Semintele de dovleac, crude, sunt, sunt de asemenea, extrem de sanatoase.

Dovleacul te poate ajuta sa slabesti, pentru ca este sarac in calorii, favorizeaza digestia si previne depunerea grasimilor, datorita unui continut mic si rar de vitamina T. In plus, dovleacul stimuleaza activitatea rinichilor, are actiuni diuretice si favorizeaza eliminarea apei in exces din organism. Este excelent pentru reglarea glicemiei, tine nivelul colesterolului sub control, previne diabetul si afectiunile inimii. Substantele active din dovleac imbunatatesc circulatia sangvina periferica si previn agravarea unor afectiuni cardiovasculare degenerative.

Dovleacul contine o cantitate mare de vitamina A, vitala pentru sanatatea mucoaselor, a ochilor, pielii, parului si unghiilor, 100 de grame acoperind 70% din necesarul zilnic. De asemenea, vitamina A, impreuna cu vitamina E, previne imbatranirea pielii si aparitia ridurilor. Dovleacul este un bun remediu in cazul anemiei, dar si in caz de oboseala cronica sau stres. Are efecte benefice si in caz de insomnie, depresie, nervozitate si anxietate. Actioneaza la nivel cerebral cu efect antiinflamator, calmant si tonic, calmand migrenele si imbunatatind memoria.

Dovleacul creste libidoul, regleaza nivelele hormonale, calmeaza durerile menstruale si imbunatateste fertilitatea in cazul ambelor sexe. Este totodata recunoscut datorita efector sale antimicotice, anticancerigene, antiseptice si antivirale. Sustine sistemul imunitar, combate infectiile din organism si favorizeaza regenerarea celulara, in special la nivelul ficatului. Datorita prezentei unor substante chimice naturale unice, dovleacul are proprietati medicinale de necontestat, fiind confirmate prin numeroase studii bine documentate.

De retinut, dovleacul are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale; antioxidantii din dovleac ar putea ajuta la prevenirea degenerarii si afectarii ochilor, iar piureul de dovleac poate fi un bun inlocuitor pentru unt sau ulei in retetele care necesita coacere.

Cum se prepata - Dovleacul poate fi consumat fiert, la cuptor sau pe gratar. Se poate consuma si crud, insa gustul nu este tolerat de toata lumea. Prin coacere poate fi un excelent desert ce poate fi consumat cu miere si nuca. Si placinta cu dovleac este o buna optiune, in timp ce dovleacul la gratar poate fi si o garnitura perfecta pentru carnea de vita, curcan sau pui.

Supa-crema de dovleac sau un piureul sunt alternative foarte cautate datorita gustului dulce foarte discret.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1556 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019296 (s)