News Flash:

Din bucataria iraniana: Ghormeh sabzi

31 Ianuarie 2013
3840 Vizualizari | 0 Comentarii
Daca ar fi sa descriem bucataria iraniana intr-un singur cuvant, acesta ar fi prospetime. Majoritatea retetelor au la baza legume si verdeturi amestecate cu fructe: prune, rodii, caise, gutui, stafide. Va indemnam sa incercati preparatele iraniene, sunt sanatoase si hranitoare.
 
Ghormeh sabzi (in traducere aproximativa: tocana cu verdeturi) este un preparat ridicat la rang de mancare nationala in Iran. Este de asemenea foarte popular si in Irak si Azerbaijan.Nu se stiu prea multe despre originea retetei, dar se presupune ca are o vechime de cel putin 500 de ani.
 
Ghormeh sabzi este o mancare consistenta, cu diverse verdeturi, ceapa, fasole, carne de miel (se prepara insa si cu pui, vitel sau vita), lime si turmeric; de obicei este servit alaturi de tadik, orez crocant. Desigur, se poate prepara si varianta vegetariana, inlocuind carnea cu tofu sau cartofi.
 
Este un fel de mancare ce presupune rabdare si indemanare.
 
Ingrediente (6 portii)

 750 gr carne de miel sau de vita
1 ceapa mare, taiata fin
1 lingurita turmeric
1/3 ceasca ulei
½ ceasca suc de lamaie sau lime
1 ½ cesti apa
¾ ceasca fasole boabe (de preferat cu boabe mari)
1 cartof mare, taiat cuburi (optional)
piper
sare
1 ½ ceasca spanac, taiat fin
1 ceasca ceapa verde, taiata fin
¼ ceasca coriandru, taiat fin
½ ceasca patrunjel, taiat fin
¼ ceasca usturoi verde, taiat fin
1 lingurita pudra de frunze de schinduf
 
 Mod de preparare:

 
Se taie carnea in cuburi de 2 cm. Se prajeste ceapa la foc mediu in jumatate din cantitatea de ulei, pana cand devine aurie. Se adauga turmericul si se mai lasa 2 minute. Se da focul mai tare, se adauga carnea, se lasa pana cand aceasta incepe sa isi schimbe culoarea, devenind maronie. Se reduce focul. Se adauga apa, fasolea, sarea si piperul si se acopera, lasandu-se la fiert 1-1.5 ore, pana cand carnea devine frageda. Intr-o tigaie, se prajesc cartofii in uleiul ramas, pana cand devin aurii; se pun peste carnea cu sos si se pastreaza uleiul in tigaie. Se mai tine mancarea pe foc 10 minute, dupa ce au fost adaugati cartofii.
 
Separat, in tigaie se pun toate verdeturile si frunzele uscate de schinduf si se inabusesc la foc mediu (in uleiul ramas de la cartofi). Cand sunt gata, se adauga la mancare, se toarna zeama de lamaie si se mai lasa pe foc 10-15 minute. Se serveste cu orez.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bucataria iraniana ghormeh sabzi ceapa turmeric ulei apa fasole boabe
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2591 viz    0 com
4412 viz    0 com
1471 viz    0 com
1463 viz    0 com
1150 viz    0 com
1351 viz    0 com
2561 viz    0 com
1758 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1647 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019688 (s)