News Flash:

Diferentele dintre tipurile de masline din magazin - Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

28 Iulie 2017
2405 Vizualizari | 0 Comentarii
Pe pagina sa de Facebook, nutritionistul Mihaela Bilic explica diferentele dintre diversele tipuri de masline, in functie de culoare.
 
"Am trait multa vreme cu impresia ca exista cate o specie diferita de arbori pentru fiecare culoare de maslina. Ei bine, nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca maslinul e unul singur si culoarea verde, maronie sau neagra a maslinelor e determinata doar de gradul de coacere al acestora. Cu alte cuvinte maslinele verzi sunt necoapte iar cele negre extra-coapte!

Din punct de vedere nutritiv exista diferente intre ele, cu cat sunt mai negre/coapte, cu atat sunt mai bogate in grasimi. Cele verzi, ca orice fruct crud, sunt amare, gust de care e responsabila o substanta numita oleuropeina. Pentru a putea fi mancate, maslinele verzi trebuie tratate: se tin tim de 8-72 ore intr-o solutie alcalina de hidroxid de sodiu care neutralizeaza oleuropeina.
Apoi, indiferent daca sunt verzi sau negre, maslinele se pun in saramura (sarea are rol de conservant) sau in ulei pentru a putea fi pastrate timp indelungat.

Citeste si Maslinele innegrite artificial, bomba pentru sanatate! Consumul de masline innegrite artificial poate provoca o boala grava

Daca maslina verde are gust amar considerati ca e normal si bucurati-va, oleuropeina are proprietati antioxidante, anti-inflamatorii, antimicrobiene si anticanceroase.
In schimb maslinele negre contin de 3-4 ori mai multi compusi fenolici (hidroxityrosol) deci au efect antioxidant mai puternic decat cele verzi. Si cand spun antioxidant inseamna neutralizarea radicalilor liberi responsabili de boli si imbatranire.

Iar ca mic secret, consumati maslinele ca atare, indiferent de culoare, sunt mai bogate in antioxidanti si mai sarace in calorii fata de uleiul de masline. Si tot maslinele au de 4-10 ori mai mult hidroxityrosol fata de ulei.
In final uleiul de masline este un fel de esenta de grasime extrasa din masline, o lingura de ulei e echivalentul a 25 masline si cu siguranta o trecem usor cu vederea in timp ce mestecatul unui castronel de masline ne ia mai mult timp.
Daca tot e vara haideti sa ne bucuram de fructul simbol al alimentatiei mediteraneene, maslina de orice culoare si in orice preparat: in salate, paste, pizza, paine, sosuri sau ca atare, rontaite pe post de aperitiv."

preluat de pe realitatea
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mihaela bilic fruct crud
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1604 (s) | 23 queries | Mysql time :0.023095 (s)