News Flash:

Dieta fara gluten, singurul tratament in boala celiaca

23 Ianuarie 2019
1232 Vizualizari | 0 Comentarii

Boala celiaca este o tulburare autoimuna grava, care are o componenta genetica, in prezent afectiunea fiind subdiagnosticata. Daca nu este tratata, boala duce la aparitia altor probleme medicale precum sunt: diabetul zaharat de tip 1, scleroza multipla, anemie, osteoporoza, infertilitate, creste riscul de avort spontan, migrene, inclusiv creste riscul de cancer intestinal. Singurul tratament al bolii este dieta fara gluten.  

Concret, intoleranta la gluten sau boala celiaca este o afectiune cronica a intestinului subtire, o boala multifactoriala care apare ca raspuns imunologic anormal al organismului la gluten. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in faina graminaceelor: grau, secara, orz, ovaz, dar si in bere, sosul de soia, branza cu mucegai dar si in produsele de panificatie.

La ora actuala se estimeaza ca 1 din 100 de persoane de pe glob au aceasta afectiune. Sunt studii care sustin ca o persoana care are in familie o ruda de gradul intai cu boala celiaca are un risc de 10 ori mai mare de a face boala.

Afectiunea poate sa apara la orice varsta, nu neaparat in copilarie. Insa, de regula, apare in copilaria mica, in intervalul 10 luni-2 ani, atunci cand se introduc fainoasele in alimentatia copiilor, iar la adulti, in jurul varstei de 30-40 de ani. In prezent, singurul tratament pentru aceasta afectiune este adoptarea pe tot parcursul vietii a unei diete fara gluten.

Care sunt principalele simptome:  

Boala este foarte greu de diagnosticat, deoarece fiecare individ poate sa aiba simptome diferite. Sunt peste 200 de simptome ale acestei afectiuni care se pot manifesta in tubul digestiv. De asemenea, sunt persoane care au boala, dar sunt asimptomatici.

Cele mai dese simptome in cazul copiilor sunt: balonare si durere abdominala, diaree frecventa, constipatie, pierderea in greutate, oboseala, probleme de comportament, deficit de atentie si tulburara de hiperactivitate (ADHD). Cele mai frecvente simptome la adulti sunt: anemie, oboseala, dureri osoase, articulare, artrita, osteoporoza, ficat gras, anxietate si depresie, furnicaturi la nivelul mainilor sau amorteala picioarelor, migrene, infertilitate.

Iata in ce consta dieta fara gluten:

Se elimina din alimentatie graul, secara, orzul, ovazul. Ele pot sa fie inlocuite cu porumb, orez, naut. Produsele de patiserie vor fi total excluse din alimentatie. La fel si biscuitii, conservele, iaurturile cu fructe, sosuri, mezeluri, dulciuri din comert. Pacientul nu are voie nici taitei, paste, sau clatite, bomboane.
Este important sa aiba loc o suplimentare a vitaminelor, proteinelor si mineralelor dupa eliminarea glutenului din alimentatie. Atentie! Toate aceste modificari se fac numai la recomandarea medicului.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

boala celiaca dieta gluten
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1373 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013409 (s)