News Flash:

Despre vinul de Porto

12 Iulie 2012
8133 Vizualizari | 0 Comentarii
Portugalia este una din regiunile viticole apreciate din Europa inca de pe vremea romanilor, dar vinul de Porto, cel mai cunoscut sortiment portughez, a aparut abia in secolul al XVIII-lea. Reţeta speciala a baturii a rezultat dintr-o necesitate, insa gustul dulce al Porto-ului a creat o adevarata cultura in jurul acestui vin.

In 1703 Anglia si Franta se aflau intr-o relatie politica mai mult decat tensionata. Vinurile produse in Hexagon erau declarate indezirabile in Imperiul englez, din cauza razboiului, iar britanicii cautau solutii pentru gasi un nou furnizor al bauturii, de o calitate cel putin la fel de buna ca cea produsa peste Canalul Manecii. Raspunsul venea din Peninsula Iberica, de la un producator vinicol cu cea mai indelungata traditie de pe continent. In urma unui tratat, Anglia se angaja sa ofere textile Portugaliei, iar statul din Peninsula Iberica oferea la schimb vinuri produse pe valea raului Douro, in nord-estul tarii.
 
Valea Douro este recunoscuta ca cea mai veche regiune vinicola protejata din lume (Foto: Flickr / Chilangoco)
Exporturile de vin portugheze au explodat, insa adesea, in timpul transportului maritim din Portugalia si pana in Regat, calitatea bauturii se deteriora vizibil. Cu toate ca sursa inspiratiei nu este cunoscuta, cineva a venit cu ideea ca adaugarea unui distilat in butoaie inainte sau in timpul fermentatiei ar putea stabiliza vinul, oprindu-l din schimbare. A aparut astfel ceea ce astazi e cunoscut ca vinul de Porto, un cupaj de must si o bautura numita adeseori brandy, dar care nu are nici o legatura cu forma comerciala a brandy-urilor. Vinurile care trec prin acest proces se numesc „fortificate“, iar cel mai cunoscut dintre ele este, in mod evident, sortimentul produs de portughezi, in zona Douro. Numele „Porto“ a fost dat in a doua parte a secolului al XVII-lea dupa orasul Porto, plasat chiar la gura de varsare a raului Douro.
 
Ambarcatiunile traditionale Rabelos erau folosite pentru transportarea vinului pe cursul raului Douro pentru pastrare si invechire in pivnitele din Vila Nova de Gaia de langa Porto. In prezent, barcile sunt folosite doar ca modalitati de promovare ale diferitilor producatori zonali (Foto: Flickr / Wanderingz)
In total, exista 48 de soiuri de struguri folosite pentru producţia de Porto, insa cele mai apreciate sunt „Tinta rariz“, „Tinta francisca“, „Touriga nacional“ si „Touriga francesca“. Combinatia dintre clima speciala, struguri si solul arid, pietros, dau vinului gustul specific. Recoltarea se face intre 15 septembrie si 15 octombrie Procesul de producţie incepe cu maturarea in butoaie din lemn de stejar, urmata de fortificare, iar apoi vinul este invechit in sticla.
Vinul de Porto este atat alb cat si rosu, filtrat sau nefiltrat, de soi pur sau din diverse tipuri de struguri combinate – de aceea foarte importante sunt clasele de calitate. Cele mai comune vinuri de Porto sunt Ruby si Tawny, maturate doi, respectiv sase ani inainte de imbuteliere si obţinute in urma unui cupaj din mai multe recolte, din ani diferiţi. Se consuma la scurt timp dupa imbuteliere, fiind nerecomandate invechirii pe termen lung.
 
Intr-o clasa superioara, Old Tawny si Colheita sunt maturate minimum sapte ani in butoaie de lemn si ulterior sunt supuse invechirii in sticle pentru maximum 50 de ani. Diferenţa dintre cele doua tipuri este ca Old Tawny este un produs de cupaj, ce poate fi sau nu filtrat, iar Colheita este un vin pur, obţinut din producţia unui singur an si are data respectiva pe eticheta. Pentru Old Tawny varsta vinului este data de media anilor recoltelor din care s-au produs vinurile de baza.

Vintage Port este clasa suprema si acopera sub 2% din producţia totala de vin de Porto. Vinul este facut din recolta unui singur an, declarata potrivita pentru Vintage Port in funcţie de anumite caracteristici – aproximativ odata la trei ani. El este lasat la maturat pentru numai doi ani in butoaie de lemn, insa valoarea si complexitatea ii creste prin invechire in sticla si peste o suta de ani. De obicei, acest tip de vin de Porto se consuma dupa cel puţin 10 ani de la imbuteliere.  Datorita perioadei scurte inainte de imbuteliere, Vintage Port isi pastreaza foarte bine culoarea inchisa si aroma proaspata de fructe.
Pentru ca Vintage Port necesita invechire mai indelungata decat orice alt vin de Porto, dupa deschidera sticlei vinul trebuie pus la decantare. Operaţiunea este absolut necesara intrucat in anii indelungaţi de invechire Vintage Port dezvolta numeroase depuneri care trebuie eliminate. Dopul este intotdeauna marcat cu anul recoltarii si sigla casei producatoare.
 
Paharul ideal din care se serveste vinul de Porto este mai mic decat un pahar obisnuit de degustare pentru a nu permite intrarea unei cantitati mare de aer. Forma de lalea permite savurarea gustului si aromei fructate a vinului.
Servirea optima a vinului de Porto este la fel de importanta ca si procesul de producţie. Porto-ul alb se serveste la inceputul mesei, pe post de aperitiv, si trebuie sa aiba intre 10 si 12 grade Celsius. Vinul de Porto rosu, in schimb, se consuma dupa masa, la temperatura camerei, insa nu mai mult de 16 grade – atunci vinul devine prea volatil si aroma nu mai poate fi savurata pe deplin. Baut de preferat dintr-un pahar de tip Sherry de aproximativ 150 ml,vinul de Porto se asorteaza bine cu  branzeturi fermentate. Secretul sta in contrastul acestora cu gustul caracteristic vinului de Porto. Alte variante posibile sunt fructele confiate, nucile, alunele de padure, prajiturile cu fructe puternic aromate sau chiar ciocolata.

sursa: stylereport

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

old tawny colheita vintage port paharul ideal ciocolata
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1753 viz    0 com
3747 viz    0 com
2442 viz    0 com
1162 viz    0 com
1972 viz    0 com
6714 viz    0 com
1377 viz    0 com
3127 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1822 (s) | 34 queries | Mysql time :0.033246 (s)