News Flash:

Deshidratati rosii, zvantati carne si uscati legume – retetele si secretele de pastrare

14 August 2018
1543 Vizualizari | 0 Comentarii

Legume si verdeata uscata – cum le puteti pastra si cum le puteti folosi. Reteta unui condiment extraordinar pentru ciorbe si alte preparate.
1. ROSII DESHIDRATATE. 2 metode diferite, dar la fel de delicioase. Prepar astfel de rosii obligatoriu in fiecare an. Le prefer ca gustare si ca ingredient pentru multe feluri de mancare: carne, peste, paste, salate, tarte sarate, sosuri si budinci. Multi recomanda sa uscati anume rosii carnoase, dar puteti usca de care aveti.

INGREDIENTE: rosii; usturoi uscat; ierburi provence; usturoi granulat; busuioc uscat; ulei de masline.
MOD DE PREPARARE: Metoda 1: Taiati rosiile jumatati, daca sunt mari, le taiati sferturi. Indepartati miezul cu seminte.Asezati legumele la baza uscatorului de legume si fructe si adaugati sare. Uscati legumele timp de 3 ore la temperatura de 70°C, apoi timp de 6-7 ore la temperatura de 50°C.

Asezati rosiile in straturi intr-un borcan sterilizat si uscat. Fiecare strat il presarati cu ierburi provence si adaugati cateva felii de usturoi uscat. Umpleti borcanul cu ulei de masline fierbinte, il infierbantati la foc sau la cuptorul cu microunde, fara sa-l dati in clocot. Acoperiti borcanul cu un capac sterilizat, il inchideti etans, il intoarceti cu susul in jos, il acoperiti cu un prosop calduros si il lasati sa se raceasca complet. Rosiile le puteti pastra si la temperatura camerei. Daca adaugati usturoi proaspat, atunci il infierbantati impreuna cu uleiul sau pastrati rosiile la frigider.

Metoda 2 – dureaza mai mult timp, dar gustul este mai interesant.
MOD DE PREPARARE: Taiati rosiile jumatati. Le asezati in uscator si le presarati cu sare, usturoi granulat si busuioc. Uscati rosiile timp de 10-12 ore. Le puteti usca la cuptor timp de 9 ore la temperatura de 80°C. Usa cuptorului trebuie sa fie intredeschisa. Taiati coditele. Asezati rosiile in borcanul sterilizat si uscat, apoi turnati ulei de masline fierbinte. De asemenea, le puteti pastra la temperatura camerei. Borcanul deschis se pastreaza mult timp la frigider, cel mai important sa scoateti rosiile cu o lingura curata si uscata.

Incercati, gustul minunat este greu de descris. Rosiile deshidratate se combina cu orice tip de cascaval. Le puteti adauga in paine sau tarte sarate, iar cu paste sunt pur si simplu nemaipomenite. Pentru sarbatori puteti pregati astfel de gustari, iar uleiul il puteti adauga in salate. Rosiile deshidratate pot fi pastrate si la congelator, fara ulei. Le congelati timp de 1-1,5 ore pe o farfurie sau pe tocator, apoi le transferati intr-un recipient uscat si le depozitati la congelator.

2. VINETE DESHIDRATATE. Taiati vinetele rondele si uscati-le, pana obtineti chipsuri. Cand vintele se rup usor, le transferati intr-un borcan uscat si le pastrati in dulap. Inainte de intrebuintare, le inmuiati putin in apa, apoi le adaugati in mancare. Sau taiati vinetele pai, le uscati putin, apoi le congelati. Vinetele inca sunt moi, dar practic lipsite de umiditate. Le transferati intr-o punga de plastic, o legati si o dati la congelator. Iarna, puteti praji cartofi cu vinete sau sa le adaugati in ciorbe, in loc de ciuperci. Dupa aceasta metoda, puteti congela si dovlecei.

3. CARNE ZVANTATA. Una dintre cele mai simple metode pe care le cunosc. Taiati carnea, de vita, de exemplu, felii cu grosimea de 5 mm. Pregatiti marinada. Intr-un vas, turnati 100 ml de sos se doia, adaugati 1 lingurita de ghimbir macinat, 3 lingurite de boia si putina nucsoara. Amestecati bine ingredientele. Daca va place carnea sarata, adaugati si 1 lingurita de sare.
Puneti carnea in marinada, amestecati si dati vasul la frigider pentru cel putin 12 ore. Amestecati periodic, pentru ca carnea sa se marineze mai bine. Asezati carnea in uscator si o uscati timp de 8-10 ore la temperatura de 50-60 grade Celsius.
Dintr-un kilogram de carne cruda obtineti aproximativ 650 gr de carne zvantata. Carnea o puteti pastra in pungi vacuum sau intr-un recipient inchis ermetic, timp de 1 luna la loc racoros si intunecos, timp de 6 luni la frigider si timp de 1 an la congelator.
In uscator puteti deshidrata diverse legume: ceapa, usturoi, morcov – timp de 10 ore, verdeata – timp de 3 ore, telina – timp de 6 ore la 60°C, ardei gras – timp de 7-8 ore.

4. CONDIMENTE DIN LEGUME USCATE In vasul blenderului, puneti vinete, morcov, usturoi, ceapa, ardei gras, telina, patrunjel si marar. Maruntiti bine legumele uscate. Transferati compozitia obtinuta intr-un borcan uscat, ce se inchide ermetic. Adaugati sare, inchideti borcanul si amestecati. Puteti combina orice legume, puteti exclude telina, verdeata sau puteti adauga ardei chili. Puteti marunti si pastra legumele separat.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1499 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015501 (s)