News Flash:

De ce se gasesc E-uri in produsele alimentare?

21 Mai 2014
737 Vizualizari | 0 Comentarii
Intr-un ritm de viata tot mai alert, lumea alege din ce in ce mai des alimente tinand cont de confort si preturi convenabile.  Vrem o varietate cat mai mare de produse  savuroase, cu textura apetisanta, proaspete, si de multe ori ignoram ce e mai important: siguranta pentru consum .

Expertii in alimentatie  incearca, de cateva decenii, sa descopere metode sigure si eficiente de conservare, mentinere sau imbunatatire a culorii, gustului si texturii alimentelor si bauturilor pe care le consumam, pe parcursul a cateva saptamani sau chiar luni. Sau sa ofere gustul dulce cu un numar scazut sau chiar fara calorii. Aditivii alimentari, spun ei, sunt o solutie in acest sens. 

Cat de sigure sunt E-urile?

Aditivii alimentari sunt acele ingrediente adaugate alimentelor sau bauturilor pentru a le oferi siguranta pentru consum sau pentru a le pastra anumite caracteristici. Au asadar utilizari diferite, iar printre cei mai cunoscuti sunt colorantii, conservantii, stabilizatorii (care opresc separarea ingredientelor), agentii de gelificare, corectorii de acididate, potentiatorii de aroma sau indulcitorii.

Unii dintre ei provin din surse naturale, cum ar fi licopenul din rosii. De fapt, aceste legume contin sapte tipuri diferite de E-uri, insa pentru ca nu au fost adaugate in mod artificial, nu poarta denumirea E, dar  au aceleasi functii si organismul le metabolizeaza la fel.  Alti aditivi naturali sunt glicozidele steviol din planta stevia.

Mai mult, organismul uman creeaza natural in jur de 20 de E-uri.

Alti aditivi sunt artificiali insa. Sau sa luam exemplul  E300 sau acidul ascorbic, cunoscut ca vitamina C, care, desi poate fi obtinut in mod natural, este creat de om, din motive tehnologice.  

Cine decide ce e bun pentru noi?

In Europa, siguranta pentru consum a aditivilor alimentari este supusa evaluarii Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara.  Aceasta ia in considerare toate informatiile disponibile pentru a stabili  pentru fiecare aditiv Doza Zilnica Acceptata (DZA).

DZA inseamna cantitatea dintr-un anumit aditiv, pe care un individ o poate consuma zilnic, pe parcursul intregii vieti, fara a reprezenta un risc pentru sanatatea sa.  

Comisia Europeana poate aproba aditivul respectiv, stabilindu-i nivelul maxim, in functie de categoria produsului in care este folosit, numai dupa ce a fost declarat de catre EFSA sigur pentru consum.  Apoi,  fiecaruia ii atribuie un cod numeric unic, pentru a fi mai usor de clasificat. Denumirea E reprezinta „Europa”.  

Important este ca atunci cand alegi un produs de pe raftul magazinului sa citesti foarte bine eticheta si sa spui da alimentelor sanatoase.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

e-uri alimentatie sanatoasa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

832 viz    0 com
1085 viz    0 com
1573 viz    0 com
1131 viz    0 com
17163 viz    0 com
2235 viz    0 com
2529 viz    1 com
1546 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1597 (s) | 23 queries | Mysql time :0.021112 (s)