News Flash:

De ce sa nu torni uleiul direct in tigaie - 7 greseli pe care sa le eviti cand faci clatite.

25 Martie 2019
1599 Vizualizari | 0 Comentarii

Exista multe secrete pentru a obtine clatite pufoase, de la tipul de aluat si forma tigaii pana la tehnica de a le intoarce. Afla cum poti obtine clatite delicioase de fiecare data. Ca gustare sau desert este foarte dificil sa refuzi cateva clatite pufoase, cu umpluturi aromate. Mai ales in sezonul rece cand micile rasfaturi culinare te ajuta sa infrunti vremea de afara, clatitele pot deveni vedetele meniului tau fara sa faci prea mult efort. Din momentul in care cunosti secretele clatitelor irezistibile le vei prepara din ce in ce mai des fara sa-ti faci probleme ca ar putea fi refuzate de copii sau alti membri ai familiei. Cu tehnica potrivita pot fi desertul sau gustarea rapida de care ai nevoie pentru a avea mai mult timp pentru tine, fara sa accepti un meniu deloc apetisant.
Iata ce greseli trebuie sa eviti cand faci clatite:

1. Nu turna uleiul direct in tigaie
Chiar daca esti foarte atent este foarte dificil sa creezi un strat uniform pe fundul tigaii daca te limitezi la a turna uleiul direct din sticla. Daca pui prea mult sau se strange in anumite zone clatitele nu vor avea un aspect uniform si ar putea ramane crude. Astfel, maestrii bucatari iti recomanda sa folosesti o pensula speciala pentru gatit pentru a realiza un strat subtire si uniform de ulei sau unt pe fundul tigaii. In acest fel vei preveni intinderea neuniforma a aluatului si vei avea clatite rumene si pufoase. Bulele formate in aluat pot deveni zone lipicioase dupa ce clatitele se racesc, asa ca ia masurile necesare pentru a preveni efectele nedorite. Daca nu ai o pensula speciala poti uniformiza uleiul sau untul cu ajutorul unui prosop uscat de bucatarie din hartie, impaturit, dar ai grija ca tigaia sa nu fie fierbinte.

2. Nu amesteca prea mult aluatul
Micile gramajoare formate in aluat nu trebuie sa te ingrijoreze. Daca ingredientele uscate si cele umede sunt bine amestecate (ceea ce inseamna ca nu vezi dungi de faina la suprafata aluatului) nu este nevoie sa te stresezi pentru a-l face perfect omogen. Daca exagerezi si amesteci prea mult aluatul clatitele pot avea o consistenta de guma, in loc sa fie pufoase cand le vei gusta.

3. Nu pune prea multa umplutura
Este distractiv sa experimentezi cu diferite umpluturi pentru clatite, dar prea multe fructe de padure sau fulgi de ciocolata pot ingreuna aluatul si vor favoriza arderea. Cateva linguri de fructe de padure la intreaga cantitate de aluat sau 1-2 felii de banana la o clatita sunt suficiente.
De asemenea, poti incerca si variante mai usoare, cum ar fi miezul de nuca de cocos, care va adauga o savoare exotica, mentinand textura light si pufoasa a aluatului de clatite.

4. Intorci clatitele prea devreme
Daca intorci o clatita prea repede, probabil ca va trebui sa o lasi mai mult pe partea cealalta pentru a se patrunde bine, dar in acest caz clatita nu va mai fi pufoasa. De asemenea, daca o intorci prea tarziu, clatita se va arde. Secretul pentru a sti cand este momentul ideal este sa studiezi cu atentie marginile clatitei. Incet-incet se vor forma mici bule la marginea clatitei, iar cand incep sa se sparga si sa faca gauri este momentul sa intorci clatita.

5. Nu pregati aluatul in avans
Poate vrei sa economisesti timp, insa nu vei avea parte de o dimineata mai relaxanta daca pregatesti aluatul pentru clatite cu o seara inainte. Gustul nu va fi deloc cel pe care ti-l doresti. Bicarbonatul de sodiu are efect de indata ce este combinat cu ingredientele umede si devine din ce in ce mai putin eficient daca lasi aluatul in frigider mai multe ore.

Temperatura are un rol important in obtinerea consistentei potrivite.
Daca folosesti lichide sau oua reci clatitele vor deveni excesiv de moi. Conteaza foarte mult ca ingredientele umede sa fie la temperatura camerei atunci cand prepari aluatul. Pentru a te asigura ca vor fi pufoase poti adauga 1-2 albusuri in plus la clatite.

6. Nu turna aluatul direct din bol in tigaie
Daca faci acest lucru va deveni o provocare sa obtii clatite uniforme, bine gatite, fara sa se arda pe unele zone. Este mai bine sa utilizezi o lingura mare pentru a te asigura ca folosesti aceeasi cantitate de aluat pentru fiecare clatita. Va fi mai simplu pentru ca vei sti cate clatite vei obtine si eviti risipa de aluat sau irosirea ingredientelor.

7. Nu da focul prea tare
Temperatura tigaii influenteaza decisiv felul in care vor arata clatitele tale. Daca tigaia este prea fierbinte vei arde clatitele, iar daca este prea rece se pot aplatiza si vor deveni mai tari. Cel mai bine este sa dai focul mic, sa mentii temperatura constanta si sa faci un test cu o cantitate mica de aluat pentru a vedea rezultatul.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sfaturi clatite reteta clatite aluat clatite
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1525 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013311 (s)