News Flash:

De ce sa nu mai mananci hot-dog

19 Iulie 2012
2409 Vizualizari | 0 Comentarii
Hot dog-ul este un aliment extrem de indragit in intreaga lume, iar industria acestui tip de mancare se dezvolta. Insa nu toata lumea stie exact ce contine un hot dog, iar adevarul i-ar putea determina pe multi sa renunte la placerea de a-l manca.

Intr-o fabrica de hot dog, tone de carne de porc sunt amestecate in vase uriase de metal cu zeama care rezulta dupa ce carcasele de pui sunt presate pe gratare de metal si amestecate cu apa. Rezultatul este amestecat cu conservati pudra, arome, colorant, apoi scufundat in apa, inainte de a fi introdus in membrane de plastic pentru a fi preparat si ambalat.

Originar din Frankfurt, Germania, hot dog-ul era la inceput un carnat de porc servit cu paine. Imigranti germani au sustinut ulterior ca au introdus gustarea in America in secolul XIX, devenind alimentul procesat de astazi.

Oricat de gustos ar fi, hot dog-ul nu este insa benefic pentru sanatate. S-a demonstrat stiintific ca hot dog-ul creste riscul de cancer la intestine.

Fondul pentru Cercetarea Cancerului recomanda oamenilor sa evite sau sa reduca consumul de carne procesata.

Ce contine un hot dog:

Carne. De obicei, hot dog-ul este preparat din resturi de carne de porc (bucatile care raman dupa ce carnea si slanina au fost indepartate de pe oase), la care se adauga pui sau curcan. Aceasta carne este amestecata cu apa, conservanti, arome si coloranti.

Insa unele varietati de hot dog contin foarte putina carne. In schimb, contin pana la 64% carne recuperata mecanic (pasta care rezulta dupa ce o carcasa este introdusa intr-o presa metalica si amestecata cu apa). Carnea rezultata din acest proces este de zece ori mai ieftina decat cea obisnuita.

Apa. Apa este adaugata pentru a obtine consistenta necesara pentru introducerea pastei in membrana.

Amidon. De obicei, hot dog-ul contine amidon de cartof, faina de grau sau pesmet amestecat cu sare. Amidonul confera mai mult volum hot dog-ului. De asemenea, leaga compozitia si face ca aceasta sa fie mai placuta pe limba.

Sare. Hot dog-ul contine aproximativ 2% sare, ceea ce inseamna ca intra in categoria aimentelor cu nivel ridicat, iar consumat in exces poate creste riscul de hipertensiune arteriala, infarct si boli de inima. Un singur hot dog de 35 de grame contine pana la 0,6 grame de sare, o zecime din cantitatea recomandata zilnic pentru un adult.

Proteina din lapte. Proteinele din lapte ajuta la legarea compozitiei din hot dog. Nu prezinta niciun risc pentru sanatate. Unii producatori folosesc proteina din soia, care poate, de asemenea, sa confere volum produsului.

E250 - nitrit de sodiu. Nitritul de sodiu este adaugat pentru a impiedica schimbarea culorii hot dog-ului, insa se crede ca determina cresterea riscului de cancer.

Un studiu global a aratat ca persoanele care consuma regulat 50 de grame de carne procesata pe zi (echivalentul unui hot dog si jumatate) au un risc crescut cu 20% de a se imbolnavi de cancer.

Arome. Conform legii, nu este obligatoriu ca pe ambalajul de hot dog sa scrie ce arome sunt folosite. Multi producatori folosesc arome artificiale de fum, ierburi, condimente, telina si pudra de usturoi.

E451 - trifosfati de potasiu si sodiu. Sunt saruri produse sintetic, ce actioneaza ca stabilizatori, emulsii. Dau hot dog-ului o textura ferma si permit uleiurilor si grasimilor sa se amestece cu apa. E451 este folosit si in detergenti.

E452 - polifosfati. Sunt emulsificatori si stabilizatori, imbunatatind textura hot dog-ului si impiedicand rancezirea. Ajuta si la prevenirea bacteriilor care provoaca toxiinfectii alimentare. Nu exista nicio evidenta a riscului pentru sanatate.

E301 - ascorbat de sodiu. Este o forma de vitamina C care impiedica pierderea culorii. In doze mici nu prezinta niciun pericol pentru sanatate, insa in doze mari poate provoca iritatii ale pielii.

E120 - carmin. Este un colorant care se gaseste in iaurturi, rujuri, glazura si poate provoca reactii alergice sau chiar soc anafilactic la unele persoane.

E160c - extract de ardei iute. Este un colorant natural produs din ardei iuti indieni.

sursa: rtv

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

frankfurt carne apa amidon sare e452 polifosfati e120 carmin
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1708 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028697 (s)