News Flash:

De ce nu e bine sa bagi mancare fierbinte in frigider

14 August 2019
1120 Vizualizari | 0 Comentarii

Se tot spune ca mancarea gatita acasa este mai sanatoasa decat cea de la restaurant sau de la fast-food! Dar oare este chiar asa? De cele mai multe ori, da. Nu insa si daca ignori anumite reguli de gatit considerate de baza. Spre exemplu, spalatul carnii inainte de a fi gatita nu este deloc igienic. Huffington Post noteaza cateva greseli care sunt facute frecvent in bucatarie:

Carnea cruda alaturi de cea gatita. Niciodata sa nu asezi carnea cruda alaturi de cea gatita pe aceeasi farfurie! Motivul? Germenii din carnea cruda pot ajunge foarte usor pe cea gatita.

Dezgheti carnea pe blatul de lucru. Nu dezgheta carnea direct pe blatul de bucatarie, pe masa sau pe orice alta suprafata de lucru. Germenii se pot imprastia extrem de repede la temperatura camerei. Asadar, dezgheata carnea in frigider, in apa rece sau in cuptorul cu microunde. Acelasi lucru este valabil si pentru marinarea carnurilor. Evita sa faci asta direct pe blatul de bucatarie, permitand, astfel, bacteriilor sa se inmulteasca. Marineaza alimentele in frigider.

Speli carnea. In ciuda logicii, spalatul carnii nu este deloc igienic. Astfel, germenii se pot raspandi pe toata suprafata chiuvetei, dar si pe blatul de lucru.

Lasi mancarea sa se raceasca inainte de a o baga in frigider. Majoritatea gospodinelor cred ca mancarea gatita trebuie lasata sa se raceasca complet inainte de a fi bagata in frigider. Fals! Lasand mancarea calda afara nu faci altceva decat sa inviti microbii in cratita... Bacteriile se raspandesc cu repeziciune in mancare, in mai putin de doua ore, daca nu o pui la rece. Nu pune, insa, in frigider, mancarea fierbinte! Va mari temperatura in interiorul frigiderului, crescand considerabil riscul alterarii alimentelor.

Consumi alimente care contin ou crud. Poate ai auzit, in copilarie, ca mancatul aluatului de prajitura crud te poate imbolnavi. Nimic mai adevarat. Acelasi lucru este valabil si pentru orice alta mancare care contine ou crud. Ouale crude pot contine salmonella sau alta bacterie.

Tai fructele si legumele nespalate pe tocator. Chiar daca urmeaza sa cureti fructele sau legumele, ar trebui sa le speli inainte. In caz contrar, pesticidele se pot transfera cu usurinta pe suprafata de lucru.

Nu te speli pe maini. Spala-te pe maini! Este un amanunt care este trecut de foarte multe ori cu vederea. Spalatul mainilor nu presupune simpla clatire cu apa. Spala-te pe maini bine, cu apa calda si sapun, cel putin 20 de secunde.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mancare fierbinte
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1513 (s) | 30 queries | Mysql time :0.017780 (s)