News Flash:

De ce e bine sa mancam o ciorba calda pe zi

8 Februarie 2012
3855 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6572 RON (+0.0022)
USD: 3.9685 RON (-0.0089)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Supa fierbinte
Dupa o zi de frig si ninsoare, cand ajungem acasa visam la o farfurie cu ciorba aburinda. Specialistii chiar afirma ca intr-o astfel de perioada rece e bine saa mancare cel putin o masa calda pe zi.

Ciorba se prepara prin fierberea de bucati de carne de dimensiuni mici, legume, diverse verdeturi aromate, se acreste, dupa preferinta cu bors, otet sau suc de lamaie, si se drege cu ou, smantana sau iaurt, asta in functie si de obiceiurile zonei sau ale casei. Verdeturile aromate cel mai des folosite pentru gustul deosebit al ciorbelor noastre sunt leusteanul si cimbrul, insa putina lume stie ca aceste doua plante au si calitati vindecatoare.

Despre cimbru aflam ca, inainte de a fi utilizat in bucatarie, ca planta aromata in diferite preparate culinare, a fost folosit in Egipt, in procesul de mumificare. Asa au constatat vechii egipteni ca cimbrul poate fi folosit cu succes si la conservarea alimentelor.

Ceaiul din cimbru indulcit cu putina miere trateaza tusea si durerile de gat. Se pot bea doua - trei ceaiuri pe zi. De asemenea, in combinatie cu busuiocul, menta si valeriana, cimbrul poate fi folosit in inhalatii de catre persoanele care sufera de sinuzita.

Despre crizele de epilepsie cercetatorii spun ca ar putea fi mai rare sau chiar evitate daca suferinzii ar bea pe tot parcursul anului ceai de cimbru, in cure de cate trei saptamani, cu pauze de zece zile.

Leusteanul a fost descoperit demult de locuitorii din nordul Italiei, care l-au folosit in bucatarie, pentru aroma lui puternica, dar si ca planta vindecatoare.

Ceaiul din frunze de leustean - o lingurita la o cana de apa fierbinte - este diuretic si antioxidant. Fiind bogat in taninuri si acizi organici, infuzia de leustean sau frunzele proaspete, mestecate ca atare, scad tensiunea arteriala.

In cazul crizelor biliare sau migrene, se mesteca indelung 4 - 5 frunze proaspete de leustean. Persoanele cu o circulatie perferica deficitara ar trebui sa consume 10 - 15 grame de frunze proaspete de leustean pe zi, pentru ca au efect vasodilatator si ajuta la imbunatatirea irigarii cu sange a mainilor, picioarelor, urechilor, nasului.

Un rol deosebit pentru gustul si aroma ciorbei il are borsul preparat in casa, dupa retetele vechi ale gospodinelor de la tara. Borsul, zeama aceea usor tulbure si acra, este si un excelent medicament recomandat bolnavilor de plamani. Chiar daca nu sunteti bolnav, beti o ceasca de bors proaspat pe zi, mai ales acum, in anotimpul rece.

Borsul este puternic vitaminizat, da energie organismului si-l tonifica.

Invatati-i pe copii, de mici, sa manance ciorba. Nimic nu poate fi mai bun si mai sanatos decat amestecul acela de legume si zarzavaturi pe care-l punem in ciorbe. Taiati marunt zarzavaturile sa nu se inece copilul si sa capete obiceiul de a le aduna pe marginea farfuriei, lucru pe care nici parintii nu trebuie sa-l faca in vazul copiilor.

Si, daca langa farfuria de ciorba mai adaugi si o ceapa zdrobita de coltul mesei ori un ardei rosu, iute, se poate spune ca ai in fata o intreaga farmacie naturala, datatoare de viata si sanatate, cu care sa speri si sa tii departe infectiile de sezon.

sursa: ziare.com
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

ciorba cimbru conservarea alimentelor inhalatii sinuzita leusteanul
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1635 (s) | 23 queries | Mysql time :0.026978 (s)